Healing

Ds. H. Veldhuizen / geen reacties

29-12-2017, 11:18

Vraag

Ik heb enkele gesprekken gehad met mijn psychotherapeut. Zij denkt dat ze me verder kan helpen door het toepassen van healing. Ik zie daar erg tegenop, omdat ik niet weet of het mag. Of het Bijbels verantwoord is. Als dat niet zo is, zou ik het nooit willen. Kunt u mij uitleggen wat de voor- en nadelen van healing zijn?

ADVERTORIAL

Lisanne en Jenneke zijn belijdend lid van de Ger. Gem.: ‘Overal zijn Gods kinderen’

Twee jonge vrouwen lopen het barista-café in Gouda binnen om te praten over hun geliefde kerk: de Gereformeerde Gemeenten.

Lees het hele interview met Lisanne en Jenneke in het Nederlands Dagblad

Lisanne en Jenneke zijn belijdend lid van de Ger. Gem.: ‘Overal zijn Gods kinderen’

Antwoord

Nu, beste vriend(in), het ligt er maar aan wat je psychotherapeut onder healing verstaat. Healing is namelijk een heel breed begrip. Het woord healing betekent gewoon: genezing of heling, maar in onze taal wordt het meestal opgevat niet als genezing door wat wij noemen gewone geneeswijzen (medicijnen, ziekenhuis e.d.), maar als behorend tot de alternatieve geneeswijzen. En dat kan heel breed zijn, bijvoorbeeld via rustige, ontspannende muziek je innerlijk tot rust brengen, of door (op zichzelf rustige) oefeningen of massages meer levenskracht en -moed zien te krijgen, enz.

Ik zeg er echter bij dat healing in het algemeen een wat religieuze achtergrond heeft, beïnvloed door Oosterse religies of door het New Age-denken, bijvoorbeeld als er gesproken wordt van je in contact brengen met de kosmische levensenergie waar ieder mens deel van zou uitmaken. Daarnaast zijn er ook wel christelijke, vaak evangelische groeperingen, die het woord healing gebruiken en dan betekent het je, dikwijls door gebed en onder handoplegging, weer in contact brengen met God. Maar of dat voor jou de aangewezen weg is??
 
Ik denk dat het het beste is dat je gewoon aan je psychotherapeut vraagt wat zij onder healing verstaat. Vertel haar, voorzover ze dat nog niet weet, dat je een bijbels-denkend christen wilt zijn en vraag wat healing voor haar inhoudt en wat zij (of een ander) dan denkt te gaan doen. Verbindt ze het met het Oosterse religieuze denken, dan lijkt het me voor jou heel beslist niet de aangewezen weg. Trouwens, elke behandeling die een psychotherapeut verricht zal, onder de zegen van God, alleen maar goed resultaat kunnen hebben als je er zelf in het geloof helemaal achter kunt staan. Innerlijke rust kun je er alleen maar mee hebben als je er de Heere voor kunt bidden en danken. Zou dat niet de beste weg zijn? Beste vriend(in), sterkte erbij. En van harte Gods zegen.      

Ds. H. Veldhuizen

Ds. H. Veldhuizen

Ds. H. Veldhuizen

 • Geboortedatum:
  02-01-1938
 • Kerkelijke gezindte:
  PKN (Hervormd)
 • Woon/standplaats:
  Wapenveld
 • Status:
  Inactief
 • Bijzonderheden:
  Emeritus
geen reacties

Terug in de tijd

Heeft Gods kind ook angst voor de dood? Niet exact gericht op na de dood, maar de dood op zichzelf, de manier en wanneer...
geen reacties
29-12-2021
Aan een predikant van de CGK. Ik ben een schuldloos gescheiden vrouw met twee kinderen. Mijn ex ging herhaaldelijk vreem...
4 reacties
29-12-2016
In mijn jeugd heb ik veel gemist om me echt verbonden te voelen met iemand. Ik vraag me nu af, wat is verbondenheid prec...
geen reacties
28-12-2007
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering