Zondagopname in het ziekenhuis

ds. R.W. Mulder / Geen reacties

05-10-2017, 14:03

Vraag

Mijn man heeft te horen gekregen dat hij op een maandag geopereerd zal worden. Hij stond al een poosje op een wachtlijst. Aangezien hij dan de avond van tevoren opgenomen moet worden, wordt hij op zondagavond om 20.00 uur verwacht. Is dat in zo’n geval aanvaardbaar op zondag?


Antwoord

Geachte vraagsteller,

In de Bijbel en met name in het NT gaat het regelmatig over de vraag wat geoorloofd is op de sabbat en wat niet. Wat mij persoonlijk opvalt is dat de Heere Jezus vaak iemand geneest juist op die dag. Hij had dat gerust op een andere dag kunnen doen, maar dat deed Hij niet. Hij deed dit echter wel met een bijzondere reden en daarom moeten we oppassen dat we hier te gemakkelijk de conclusie aan verbinden dat al het medisch handelen op de rustdag geoorloofd is. In het algemeen pleit ik voor de grootst mogelijke terughoudendheid wat betreft medisch handelen op de rustdag.

Wat is verstandig in uw geval? Eerlijk aan de arts voorleggen dat u vanwege uw geloofsovertuiging liever niet op zondagavond opgenomen wilt worden en dan vragen of dit anders geregeld kan worden op welke wijze dat ook is. Als de arts aangeeft dat het niet anders kan dan zou ik mij daaraan onderwerpen. Mogelijk dat  de Heere het hart van de arts neigt en hij met een ander voorstel komt. Deze weg lijkt mij alleen begaanbaar als het gepaard gaat met het gebed om de leiding van de Heere en uiteraard naar de arts toe een houding van onderworpenheid. Ik hoop dat u wat mag hebben aan dit advies.

Met vriendelijke groet,
Ds. R. W. Mulder

Lees meer artikelen over:

zondag
Dit artikel is beantwoord door

ds. R.W. Mulder

  • Geboortedatum:
    12-05-1975
  • Kerkelijke gezindte:
    Hersteld Hervormd
  • Woon/standplaats:
    Montfoort
  • Status:
    Actief
49 artikelen
ds. R.W. Mulder

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Ik merk dat in mijn dagelijkse bezigheden mijn ‘zicht’ op God verlies. (Denk bijvoorbeeld aan werken en andere dagelijkse taken die mijn dagen goed vullen.) Ik heb elke ochtend ongeveer een uur de tij...
Geen reacties
04-10-2018
Over het algemeen wordt in de gereformeerde gezindte gezegd dat de doop in de plaats van de besnijdenis is gekomen. Maar waarom werden in het Oude Testament alleen de jongetjes besneden en worden nu z...
6 reacties
04-10-2012
Aan ds. Harinck. Ik ben al een tijd op zoek naar het boekje "Ik sta aan de deur", wat u schreef. Het lijkt overal uitverkocht te zijn. Weet u hoe ik nog aan een exemplaar kan komen?
1 reactie
04-10-2011
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering