Partner met AD(H)D

Redactie Refoweb / 2 reacties

20-09-2017, 10:02

Vraag

Ik ben een jonge vrouw die een relatie heeft met een super lieve jongen met ADHD. Samen zijn we erg gelukkig en de wens om te trouwen is bij ons allebei aanwezig! De ADHD zorgt er in elk geval voor dat onze relatie nooit saai wordt, maar bij tijden vind ik het ook best lastig om goed met zijn ADHD om te gaan. Samen, en ook alleen, hebben we contacten met hulpverleners en heb ik er allerlei boeken over gelezen. Ik vind het fijn om op deze manier mijn vriend beter te leren begrijpen.

Nu ervaar ik alleen veel onbegrip in mijn omgeving. Vanuit mijn eigen familie, maar ook vanuit m’n schoonfamilie zodat er maar weinig mensen over blijven waar ik mijn hart zo nu en dan eens kan luchten! Mijn vraag: ik zou het fijn vinden om met ‘lotgenoten’ in contact te komen. Ik merk dat er veel onbegrip is als het gaat om ADHD terwijl ik zelf merk dat het onwijs veel invloed kan hebben op je relatie. Weet u hier adressen voor? Of zijn er mensen die in hetzelfde ‘schuitje’ zitten?

Antwoord

Uiteraard zijn er veel mensen die in een soortgelijk schuitje zitten: partner met AD(H)D en gemis aan steun vanuit de naaste omgeving. De vraag is alleen: hoe vind je die/kom je ermee in contact? Bij mijn weten zijn er geen lotgenotengroepen in de GGZ voor partners van iemand met AD(H)D. Via een forum lotgenoten zoeken is natuurlijk een mogelijkheid. 

En misschien valt er voor deze jonge vrouw ook wat te doen aan het familiecontact: bespreken dat ze begrip/steun mist; aangeven wat ze nodig heeft (begrip; hart soms kunnen luchten); vragen of familie zich ook in de ADHD wil verdiepen. En nagaan hoe ze neigt te reageren als de familie dan ‘niet thuis’ geeft: bijvoorbeeld de neiging om dan op te geven - en die leren vervangen door juist een iets krachtigere herhaling van wat ze mist en nodig heeft.

Hopelijk zit hier iets tussen wat helpt.

Bart Gooijer,
Bestuur CVPPP

Redactie Refoweb

Redactie Refoweb

 • Kerkelijke gezindte:
  Divers
 • Woon/standplaats:
  Divers
 • Status:
  Actief
 • Bijzonderheden:

  Mailadres: vragen@refoweb.nl

Tags in dit artikel:

ADDADHD
2 reacties
Niagara
20-09-2017 / 11:19
Ik ben nu een jaar getrouwd met een man met o.a. add, is niet precies hetzelfde maar wel nauw verwant, ik herken ook het onbegrip en gebrek aan acceptatie van de familie en hoe alleen je je daarin kunt voelen. Als je wilt, vragenstelster, mag je mijn emailadres opvragen bij de redactie om verder door te kunnen praten.
rianne263
20-09-2017 / 12:41
Laat je niet afschrikken door mensen die je niet begrijpen. ADHDers zijn de leukste mensen op aarde. Je doet het al heel goed om je er in te verdiepen en ik begrijp goed dat je er met lotgenoten over wilt praten. Zou fijn zijn als je iemand via deze weg vind.

Terug in de tijd

Ik ben getrouwd en heb twee kinderen. Ik voel dat ik er nog niet aan toe ben om weer zwanger te raken. Periodieke onthou...
geen reacties
19-09-2004
Iemand zei laatst tegen mij dat je als je 100 jaar bent niet meer bekeerd kunt worden (dit naar aanleiding van Jesaja 65...
geen reacties
19-09-2004
Ik heb een vraag over de kleding van de priester. Ik lees momenteel het boek Exodus en in hoofdstuk 39 lees ik alle deta...
geen reacties
19-09-2016
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering