Jezelf een oordeel eten en drinken

Ds. H. Paul / geen reacties

12-09-2017, 13:29

Vraag

Ik heb een vraag over het Heilig Avondmaal voor een dominee uit de Ger. Gem. Wat is jezelf een oordeel eten en drinken? Wat als je na je belijdenis automatisch aangaat aan de tafel des HEEREN, zonder een week van zelfbeproeving (wel voorbereidingspreek)? Sinds afgelopen week worstel ik hier ontzettend mee. Ik ben tot nu toe 3-4 keer aangegaan, zonder week van zelfbeproeving voorafgaand. Hier schaam ik mij diep voor, maar niet aangaan is voor mij onmogelijk vanwege de grote weldaden die er genoten worden. De twijfel is zo groot: wel aangaan met angst voor onwaardiglijk eten en drinken/jezelf een oordeel drinken en niet aangaan kan ik niet ten aanzien van de Heere en de voorsmaak van het eeuwige feestmaal. Wat moet ik doen dominee? Ik krijg geen rust en de twijfel slaat toe. Ik wil zo graag dicht bij de Heere leven.

Een zoekende jongere.

Antwoord

Beste vraagstel(ler)ster, 
 
Allereerst wil ik ingaan op je vraag: Wat is jezelf een oordeel eten of drinken? Het oordeel gaat over het deelnemen aan het Heilig Avondmaal zonder ware boetvaardigheid over de zonde, het geloof in Christus en de ware dankbaarheid. Lees het formulier maar goed door. Dan eet men zich een oordeel, d.w.z. dan wordt men steeds harder en kouder. Want men geeft zich uit voor iemand die men niet is. Daar is de oprechte mee werkzaam. 

Verder is er zoveel over deze zaak te zeggen, dat me dat in een kort bestek niet mogelijk is. Lees een catechismuspreek over zondag 30 van de Catechismus. Ook kan ik je het boekje van ds. J. J. van Eckeveld  over het gerechtigd zijn om deel te nemen aan het Heilig Avondmaal, aanbevelen. Het belangrijkste is het gebed om verlichting door de Heilige Geest.
 
Hartelijke groeten, 
Ds. H. Paul

Ds. H. Paul

Ds. H. Paul

Tags in dit artikel:

Heilig Avondmaal
geen reacties

Terug in de tijd

Heeft het gebruik van glijmiddel tijdens de gemeenschap negatieve invloed op het zwanger raken?
geen reacties
11-09-2004
Een aantal jaren geleden heb ik een relatie gehad. Ik ben gelukkig maagd gebleven, maar we zijn wel heel erg ver gegaan....
geen reacties
11-09-2010
Wat verstaat men aan het Hersteld Hervormd Seminarium aan de Vrije Universiteit onder de roeping tot het predikambt? Mis...
geen reacties
11-09-2005
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering