Binnendragen van doopkinderen

Ds. D.W. Tuinier / 8 reacties

23-11-2016, 10:12

Vraag

Aan ds. D. W. Tuinier. Binnen de Gereformeerde Gemeenten is het in sommige plaatsen niet toegestaan dat de kinderen bij de Heilige Doop worden binnengedragen door een mannelijk familielid. Wat is hier eigenlijk op tegen? Want in andere plaatsen mag het weer wel en ik zou zelf geen Bijbelse argumenten weten tegen het opdragen van kinderen door mannelijke familieleden. Berust dit op traditie?


Antwoord

Daarover heb ik nog nooit nagedacht. Vanuit Gods Woord is er m.i. geen argument of een man of vrouw het te dopen kind binnen draagt. Eerlijk gezegd vind ik het ook niet zo belangrijk. Dus het zal traditie zijn...

Belangrijker is dat het kind twee keer door de (D)deur gaat: de eerste keer tijdens de doopdienst: als het wordt binnengebracht op het erf van Gods genadeverbond. De tweede keer is noodzakelijk door wedergeboorte en geloof in Jezus Christus, Die de Deur der schapen is. Dat is het werk van Gods Geest. Daarvoor wordt gebeden in het gebed.

Ds. D. W. Tuinier

Lees meer artikelen over:

kinderdoop
Dit artikel is beantwoord door

Ds. D.W. Tuinier

  • Geboortedatum:
    28-04-1964
  • Kerkelijke gezindte:
    Gereformeerde Gemeenten
  • Woon/standplaats:
    Kampen
  • Status:
    Inactief
100 artikelen
Ds. D.W. Tuinier

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
8 reacties
CrA
23-11-2016 / 11:49
Als men stelt dat de doop in de plaats van de besnijdenis is gekomen, ligt het juist meer voor de hand dat de vader het kind ten doop houdt dan de moeder.
denkna
23-11-2016 / 12:50
Ik heb meermalen een doopdienst meegemaakt in een Noord-Amerikaanse NRC gemeente, de zuster kerk van de GerGem. Daar droegen alleen de vaders de te dopen kinderen. Dus ik denk dat het inderdaad om een vorm van traditie gaat.

Ik vond het wel mooi om te zien!
Prisma23
23-11-2016 / 14:34
Ik reageer even op de vrager. Het antwoord van de ds. is natuurlijk goed.

Het gepolariseer in refoland gaat nu toch wel er ver. Je treft ergens iets aan dat je niet kent of dat je ongewoon vind. Bijvoorbeeld het binnendragen van dopelingen door enkele vrouwen. Dan gelijk maar denken in termen van goed/fout of wel/niet mogen. Dit is toch een vorm van wetticisme dat compleet on-Bijbels is?
M71
24-11-2016 / 09:00
@CrA en Denkna: de vraagsteller heeft het niet over de doopouders zelf. In onze gemeenten is het gebruikelijk dat de dienst zonder de dopeling begint. Na het lezen van het doopformulier en tijdens het zingen wordt de dipeling binnengebracht door iemand die door de doopouders gevraagd is. In onze gemeente wordt het regelmatig door mannen gedaan, bv als de dopeling vernoemd is naar opa dan brengt opa de baby naar binnen. Blijkbaar mag dit niet in alle kerken, daar moeten vrouwen het naar binnen dragen. Hoewel het echt een eigen regel is van de kerkenraad zou ik hierover toch geen heibel maken. Er zijn belangrijkere zaken! En ja dat telt ook voor de kerkenraad!
John61
24-11-2016 / 09:47
In de Bijbel wordt niemand binnengedragen bij de doop: "het zal wel traditie zijn", om in de woorden van ds. Tuinier te spreken.
pannenkoek
24-11-2016 / 11:59
Bij ons (ook GG) worden ze door mannen en vrouwen binnen gedragen, en ook door beide ten doop gehouden. Zo heeft mijn man onze jongste ten doop gehouden.
hvdijk66
24-11-2016 / 15:11
Leuk hè? al die verschillen. Net als M71 lijkt het me niet iets om heibel over te maken. Gewoon genieten van de veelkleurigheid van de kerk. Mijn jongste zoon is door zijn zus binnengedragen. Nu ben ik lid van een gemeente waar de te dopen kinderen vanaf het begin de dienst al meemaken. Er wordt dus niet meer ¨binnengedragen¨. Soms wordt er wel ¨buitengedragen¨ maar dat heeft dan vaak met geluidsoverlast te maken :)
Jeremiah
25-11-2016 / 09:34
@Prisma23

Helemaal mee eens.

Terug in de tijd

Ik ben een jonge getrouwde vrouw en mijn man en ik houden erg veel van elkaar. Ook op geestelijk gebied hebben we een goede, open band. Toch heb ik iets waar ik heel erg mee zit. Ik houd van mijn man ...
9 reacties
23-11-2009
Mijn vader is overleden. Mag ik aan de Heere Jezus vragen in mijn gebed of hij mijn vader de hartelijke groeten doet? Ik mis mijn vader zo. Mijn vader heeft jaren en jaren geen oogcontact met mij gezo...
Geen reacties
23-11-2015
Ik heb nu vijf jaar lang een relatie. Nu vind ik het belangrijk dat je alles met elkaar kunt delen. Waar je mee zit, waar je gelukkig van wordt etc. Ik vertel zelf alles tegen mijn vriend, ook als iem...
Geen reacties
23-11-2015
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering