Kind laten dopen als moslim en christen

Ds. P. van der Kraan / Geen reacties

14-05-2016, 10:08

Vraag

Kan een stel dat voor de wet is getrouwd, maar nog niet voor de kerk omdat de situatie dat nog niet heeft kunnen toelaten (maar wel in het verschiet ligt) en waarvan de één moslim is en de ander belijdend lid van de kerk en ze beiden hun kind christelijk willen opvoeden, hun kind laten dopen binnen de PKN? Hoe zit dit kerkrechtelijk?


Antwoord

Beste vrienden,
 
Wat betreft de wat ingewikkelde situatie beperk ik mij tot de vraag over de doop. Daarop is de vraag trouwens ook toegespitst. Het antwoord hangt een beetje af van de gemeente waar de doop bediend zal worden, maar ik vermoed dat de gang van zaken wel ongeveer zal zijn zoals ik die probeer te schetsen. De kerkorde biedt in ieder geval deze mogelijkheid.
 
Wel vaker komt het voor (zeker in gemeenten die behoren tot de PKN) dat slechts één van de ouders (doop)lid is en dus alleen die ouder de doopvragen met het “ja” kan beantwoorden. De andere ouder staat erbij en kijkt er (letterlijk) naar. De doop wordt immers bediend binnen die bepaalde gemeente/dat bepaalde kerkverband en dat schept verplichtingen voor de doopvrager. Eén van die verplichtingen is dat je toont door middel van lidmaatschap blijk te geven bij de gemeente te willen behoren. De doop hangt immers niet zomaar in de lucht, komt ook niet uit de lucht vallen, maar is een sacrament dat in de gemeente door haar dienaren wordt bediend. Vandaar die relatie tussen lidmaatschap (doop -of belijdend-) en de gemeente/het kerkverband. Aan wie bij de gemeente/het kerkverband niet behoort of wenst te gaan behoren, kunnen ook de genoemde verplichtingen niet gevraagd worden. 
 
Het wordt al weer anders als de partner die geen lid is, er blijk van geeft of de belofte aflegt  om in de nabije toekomst wel lid van de gemeente/het kerkverband te willen worden. In zulke en vergelijkbare situaties komt het voor dat aan deze partner niet de doopvragen worden gesteld die in de regel worden gesteld, maar wel aangepaste vragen. Dat kan een vraag zijn waarin men belooft de christelijke opvoeding niet in de weg te zullen staan (wat negatief geformuleerd) of dat de niet-kerkelijke partner ook zijn of haar bijdrage wil leveren aan een christelijke opvoeding (iets positiever geformuleerd). Dat deze vragen worden gesteld is uiteraard geen verplichting voor de kerkenraad van de gemeente waar de doop van het kind wordt aangevraagd, maar deze weg kan vanuit pastorale overwegingen worden gevolgd.
 
In ieder geval is het antwoord op de hoofdvraag (of het kindje gedoopt kan worden binnen een gemeente onder de paraplu van de PKN): ja.  

Ds. P. van der Kraan

Tags in dit artikel:

doop
Dit artikel is beantwoord door

Ds. P. van der Kraan

  • Geboortedatum:
    06-02-1948
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Arnemuiden
  • Status:
    Actief
129 artikelen
Ds. P. van der Kraan

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Ik mag geloven dat de Heere Jezus Christus voor mijn zonden gestorven is. Alleen vind ik het zo moeilijk om uit te zien naar het eeuwige leven als ik weet dat mijn kinderen en mijn man dit geloof (nog...
2 reacties
14-05-2020
Ik heb een relatie met een meisje die nogal ver bij me vandaan woont: Zeker twee uur rijden met de auto. We hebben al zes maanden een relatie. We zien elkaar zo'n twee keer in de maand. Mijn verliefdh...
Geen reacties
14-05-2005
Ik heb ongeveer een half jaar verkering en ben nog maar 14 jaar. Ik heb met mijn vriend afgesproken dat ik niet met hem naar bed wil voor mijn 15e. Mijn vriend heeft er al erg sterke verlangens naar e...
Geen reacties
14-05-2005
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering