Vraag tijdens sollicitatiegesprek

Reformatorische Maatschappelijke Unie / Geen reacties

21-03-2016, 08:38

Vraag

Mag een bedrijf aan een sollicitant tijdens een eerste sollicitatiegesprek vragen of hij/zij in aanraking met justitie is geweest? Het betreft een technische functie.


Antwoord

Bij een technische functie is het niet logisch dat deze vraag wordt gesteld tijdens een sollicitatiegesprek. In de meeste gevallen is het niet correct als een werkgever dit vraagt. Er zijn uitzonderingsgevallen. In de financiële sector bijvoorbeeld is het belangrijk dat de werkgever weet dat de sollicitant niet is veroordeeld geweest voor oneerlijk handelen of een ander soort van financieel delict.

Werkgevers mogen wel een verklaring omtrent het gedrag opvragen (VOG). Als uit onderzoek door de overheid blijkt dat  de aanvrager geen strafbare feiten op zijn naam heeft staan, wordt de VOG verstrekt, anders wordt deze geweigerd. Voor sommige functies is een VOG verplicht. Bijvoorbeeld voor o.a. de functies van onderwijzer, taxichauffeur, gastouder.

Met vriendelijke groet, 
Jannie van der Mark,
Juridisch medewerker individuele belangenbehartiging RMU

Tags in dit artikel:

juridischwerkloosheid
Dit artikel is beantwoord door

Reformatorische Maatschappelijke Unie

  • Kerkelijke gezindte:
    Divers
  • Woon/standplaats:
    Veenendaal
  • Status:
    Actief
37 artikelen
Reformatorische Maatschappelijke Unie

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Pas stelde ik een vraag over draden in de mond. Ik ben er achter gekomen dat het volgens mij vooral verergert als ik die avond daarvoor op mijn droge lippen vaseline of labello aanbracht.
Geen reacties
21-03-2011
Hoelang kan de overgang duren? En wanneer weet je als vrouw dat je absoluut niet meer vruchtbaar bent? Zijn daar onderzoeken voor of kun je dat zelf uit je leeftijd/overgang met zekerheid opmaken?
Geen reacties
21-03-2013
Ik ben een beetje onmogelijk in de liefde en wil graag wat advies. Ongeveer een jaar geleden vond een jongen mij leuk, maar ik hem niet. Dus heb ik hem dat laten weten (vooral non-verbaal). Ik had op ...
2 reacties
21-03-2019
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering