Vraag tijdens sollicitatiegesprek

Reformatorische Maatschappelijke Unie / geen reacties

21-03-2016, 08:38

Vraag

Mag een bedrijf aan een sollicitant tijdens een eerste sollicitatiegesprek vragen of hij/zij in aanraking met justitie is geweest? Het betreft een technische functie.

Antwoord

Bij een technische functie is het niet logisch dat deze vraag wordt gesteld tijdens een sollicitatiegesprek. In de meeste gevallen is het niet correct als een werkgever dit vraagt. Er zijn uitzonderingsgevallen. In de financiële sector bijvoorbeeld is het belangrijk dat de werkgever weet dat de sollicitant niet is veroordeeld geweest voor oneerlijk handelen of een ander soort van financieel delict.

Werkgevers mogen wel een verklaring omtrent het gedrag opvragen (VOG). Als uit onderzoek door de overheid blijkt dat  de aanvrager geen strafbare feiten op zijn naam heeft staan, wordt de VOG verstrekt, anders wordt deze geweigerd. Voor sommige functies is een VOG verplicht. Bijvoorbeeld voor o.a. de functies van onderwijzer, taxichauffeur, gastouder.

Met vriendelijke groet, 
Jannie van der Mark,
Juridisch medewerker individuele belangenbehartiging RMU

Reformatorische Maatschappelijke Unie

Reformatorische Maatschappelijke Unie

  • Kerkelijke gezindte:
    Divers
  • Woon/standplaats:
    Veenendaal
  • Status:
    Actief

Tags in dit artikel:

juridischwerkloosheid
geen reacties

Terug in de tijd

IVF

Hebben jullie bijbelse argumenten voor en tegen IVF?
geen reacties
21-03-2014
Onze dochter heeft een oproep gekregen voor de vaccinatie voor die nieuwe vorm van meningokokken. We hebben haar toen ze...
geen reacties
21-03-2019
Dit las ik vanmorgen. Ik schrok hier van. Een tijd geleden liet mijn buurman al een artikel lezen uit het blad Wageninge...
1 reactie
22-03-2019
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering