Ring van Bandl

drs. A. Meijer | Geen reacties | 25-01-2016| 08:09

Vraag

Ik heb een kindje gekregen. De bevalling was enorm lang, meer dan 24 uur. Daarna een spoed sectio. Er was sprake van een “ring van Bandl”. Dit is pas naderhand opgemerkt, vertelde de arts. Na die operatie was er dus een spoedsituatie op de operatiekamer en moest ik urenlang geopereerd worden. Nu heb ik een vraag omdat ik graag een objectief antwoord hoor. Hoe ontstaat een ring van Bandl? En is het risico daarop een volgende groter?


Antwoord

Beste vragenstelster, 

Om jouw vragen te beantwoorden heb ik zelf ook het e.e.a. na moeten zoeken. Dat was voor mij ook wel leerzaam, dank je. 

De ring van Bandl ontstaat tijdens een langer durende bevalling. Er is vaak sprake van een ongunstige ligging of grootte van de baby ten opzichte van de baarmoeder. Tijdens de baring trekt het bovenste deel van de baarmoeder samen. Normaal gesproken duwt de baarmoeder de baby daardoor naar buiten. In dit geval gebeurt dat niet maar rekt het onderste deel van de baarmoeder uit. Hierdoor krijg je een langer, dunner onderste deel van de baarmoeder en een kleiner, dikker bovenste deel. Op de overgang van het dikkere naar het dunnere deel ontstaat een band of ring. De ring van Bandl. Deze zit vaak tussen het hoofd en de schouders van de baby. Dit bemoeilijkt de geboorte. 

De hoogte van het herhalingsrisico heb ik niet terug kunnen vinden. Omdat het tijdens de bevalling ontstaat denk ik dat een volgende baby primair door een keizersnede geboren moet worden. Dan zal het zich ook niet voor kunnen doen.

Het is wel verstandig om met de gynaecoloog te bespreken of en wanneer jouw baarmoeder na de ingrijpende operatie een volgende zwangerschap 'aan kan'. 

Vriendelijke groet,
A. Meijer

Lees meer artikelen over:

baarmoederbevallingkeizersnedezwanger
Dit artikel is beantwoord door

drs. A. Meijer

  • Geboortedatum:
    14-12-1978
  • Kerkelijke gezindte:
    Christelijk Gereformeerd
  • Woon/standplaats:
    Ouderkerk aan de Amstel
  • Status:
    Actief
287 artikelen
drs. A. Meijer

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

Gezonde fitte behoefte

Ik ben een man van eind 70 jaar. Na een lang en gelukkig huwelijk plotseling weduwnaar geworden. Ik krijg van m’n kinderen gelukkig  regelmatig op bezoek. Het geloof haalt me wel eens uit de put, dat ...
Geen reacties
23-01-2019

(...) Maar ik voel mijn ellende niet. Hoe kan ik dat veranderen?

Ik weet dat ik vol met zonde ben en dat alleen Christus met zijn bloed mij kan wassen en reinigen daarvan. Ik heb Hem nodig als borg. Maar ik voel mijn ellende niet. Hoe kan ik dat veranderen?
Geen reacties
23-01-2006

Seksuele fantasie van man gaat te ver

Sinds ruim een jaar gaat het op seksueel gebied niet goed in ons huwelijk. Mijn man verlangt naar dingen die ik hem niet kan geven, met name richting bondage e.d. Ik voel me hier absoluut niet prettig...
Geen reacties
23-01-2005
design website door design website by Mooimerk website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis hosting website door hosting website by STH Automatisering