Gezonde fitte behoefte

C. den Hamer / geen reacties

23-01-2019, 08:03

Vraag

Ik ben een man van eind 70 jaar. Na een lang en gelukkig huwelijk plotseling weduwnaar geworden. Ik krijg van m’n kinderen gelukkig  regelmatig op bezoek. Het geloof haalt me wel eens uit de put, dat is dan ook heel belangrijk voor mij. Daar ik gezegend ben met een goede gezondheid mis ik steeds die intimiteiten die bij een goed huwelijk horen. Mijn vraag is nu: is dit normaal op mijn leeftijd? Door te kijken naar een andere vrouw voelt het eigenlijk als ontrouw naar mijn overleden vrouw. Hopelijk kunt u mij goede raad geven.


Antwoord

Geachte heer,

Wat fijn dat u een rijk huwelijksleven hebt gehad en daar op terug kunt zien. Ook vertelt u dat het geloof voor u waardevol is en tot steun is, evenals de kinderen die u trouw opzoeken. Tevens bent u gezegend met een goede gezondheid, wat ook inhoudt dat er nog steeds behoefte is aan intimiteit, waaronder seksualiteit. Behoefte aan het verlangen naar warmte en genegenheid en seksualiteit is niet leeftijdsgebonden. Uiteraard is het zo dat doorgaans op oudere leeftijd de behoefte aan seksualiteit qua frequentie wat rustiger is geworden, maar bij vitaal voelen zeker niet is verdwenen. Dus wat u aan behoefte ervaart en waar u naar verlangt is in feite een gezonde fitte behoefte. Uw probleem is echter dat u dit nu niet meer met een partner kunt delen.

Zonder uw overleden echtgenote tekort te willen doen in de liefde die u voor haar voelde, is uw huidig verlangen naar intimiteit geen ontrouwe behoefte. Trouw aan uw overleden echtgenote is dat u in dankbaarheid over haar kunt spreken als geliefde hulp die bij u paste en veel mee hebt gedeeld, maar helaas u ontvallen is. Dat is eerbetoon aan haar, maar hoeft niet in de weg te staan dat u weer verlangens hebt om weer iemand naast u te willen hebben. Iets voor iemand voelen hoeft toch niet te bezoedelen van wat u heeft gehad aan liefde en genegenheid?! Dus als er verlangens zijn hoop ik dat deze beleefd kunnen worden vanuit liefde en trouw en het niet alleen gaan om het willen bevredigen van seksuele behoeften. Doe dit op een gelovige manier en laat God hierin uw leidsman zijn.

Ik wens u nog vele fitte gezonde jaren toe.

Kees den Hamer,
Psychotherapeut-BIG/Seksuoloog NVVS

C. den Hamer

C. den Hamer

 • Geboortedatum:
  15-03-1953
 • Kerkelijke gezindte:
  Gereformeerd Vrijgemaakt
 • Woon/standplaats:
  Zwolle
 • Status:
  Actief
 • Bijzonderheden:

  Psychotherapeut/Seksuoloog NVVS, GGZ Cruciaal

Tags in dit artikel:

libidoweduwnaar-weduwe
geen reacties

Terug in de tijd

Ik heb vaak last van erge schrikreacties, zomaar ineens om niets en soms ben ik wel eens duizelig/wat licht in het hoofd...
1 reactie
22-01-2013
N.a.v. het antwoord van dominee H. Paul -op de vraag om welke reden je je mag ontrekken aan een kerkverband- is mijn vra...
geen reacties
22-01-2007
Hoelang duurt het voordat de medicatie die je al geruime tijd inneemt uit je lichaam verdwijnt?
geen reacties
22-01-2018
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering