Creative-borrowing

Ds. W. van Weelden / Geen reacties

27-08-2015, 11:31

Vraag

Steeds meer mensen voegen delen van een geloof of religie of spiritualiteit samen tot een voor hen hele gewenste en leefbare leefwijze. Dit wordt nogal eens negatief 'creative-borrowing' of syncretisme genoemd. Paulus waarschuwde er -toen, ruim 1900 jaar geleden- tegen in zijn brief aan de Kolossenzen. Hoe denkt de kerk er nu over? Kan alleen de geïnstitutionaliseerde religie of godsdienst (lees de kerk) heil bieden?


Antwoord

Het probleem van het syncretisme ligt bij de bron. De bron is de mens, die voor zichzelf een aanvaardbare manier van godsdienst samenvoegt. Het past in onze tijd, die gekenmerkt wordt door een voortgaande individualisering en de overtuiging dat jezelf ook in godsdienstige zaken aan het roer staat.
 
Over de achtergronden is veel te zeggen. Een studie in de filosofie zal hier veel verhelderen. Maar de kerk gaat er begrijpelijkerwijze niet in mee. Niet omdat de kerk claimt dat zij een machtswoord spreken kan, maar omdat zij de wacht houdt bij Gods Woord. “Bij U Heere is de levensbron.” Dit getuigenis is onopgeefbaar. 

De kerk wijst op de levende God, die in Christus door de Heilige Geest zich ontfermt over zondige mensen. In Hem is het heil. De Heere Jezus zegt zelf dat Hij de weg, de waarheid en het leven is. 

Kortom: het heil is van de HEERE, de levende God. Wie het heil zelf samenstelt, maakt zich een afgod. Afgoden hebben de vervelende eigenschap dat zij niet horen en niet zien en ook niet troosten, bemoedigen en uitredden. Laat staan heil schenken.
 
Ds. W. van Weelden

Dit artikel is beantwoord door

Ds. W. van Weelden

  • Geboortedatum:
    13-11-1956
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Oud-Alblas
  • Status:
    Actief
81 artikelen
Ds. W. van Weelden

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Ik heb een vraag waar ik heel erg mee zit. Ik ben een al wat oudere gelovige dame en heb een aantal jaren verkering gehad met mijn toenmalige vriend. Hij heeft mij in die periode tweemaal ten huwelijk...
Geen reacties
26-08-2022
Aan ds. Meeuse, n.a.v. uw vorige antwoord. Hoe kan dat dan dat mensen niet behouden worden die wel gedoopt zijn, dan is het geen eeuwig verbond? Ik begrijp dit niet.
Geen reacties
26-08-2008
Op een zondag zaten we thuis te luisteren naar de kerkdienst. Ik was echter opeens verward tijdens het zingen van psalm 80:6. En dan met name de zin: “Voor hem de volken uitgeroeid.” Na wat Schriftond...
Geen reacties
26-08-2020
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering