Droefheid en blijdschap bij bekering

Ds. C. Harinck | 2 reacties | 09-07-2015| 11:06

Vraag

Graag aan ds. C. Harinck. Zonder te oordelen wil ik een vraag stellen. Waarin zit het verschil tussen mensen die een getuigenis afleggen op bijv. YouTube van hun bekering, veel blijdschap tonen en Christus snel kunnen aannemen, tegenover bijvoorbeeld mensen in de HHK, Ger. Gem. en GGiN die niet gelijk een getuigenis afleggen als de Heere hun stil zet. Vaak gaan ze dan verdrietig en schuldverslagen over de wereld. Ik vind het verschil zo groot met die filmpjes en wat ik bij de mensen zie die bij ons aan het avondmaal gaan. Waar zit dat nu in?


Antwoord

Beste vraagsteller,
 
Wanneer we naar de Schrift luisteren, merken we steeds dat de bekering van mensen niet zonder emoties verloopt. Het Woord raakt dan ons hart en dit blijft niet zonder bepaalde gevoelens. Deze gevoelens zijn velerlei, maar zouden we kunnen terugbrengen tot droefheid en blijdschap.  Dit zijn dan ook de twee gevoelens die de Heidelbergse Catechismus noemt in zondag 33. Er is de ervaring van  een hartelijke droefheid over de zonde en een hartelijke vreugde in  God door Jezus Christus. 

Om nu wat meer tot je vraag te komen. In evangelische kringen wordt veel gesproken over blijdschap en het loven en prijzen van God. In bevindelijk gereformeerde kringen wordt veel gesproken over droefheid en verslagenheid over de zonde. 

Nu weten we ook dat hoorders zich aanpassen aan de prediking. Wat en hoe gepreekt wordt heeft invloed op hun spreken over de bekering. Maar afgezien van dit alles, moeten we zeggen:  In het licht van de Bijbel en de Catechismus moeten beide elementen  aanwezig zijn. Wanneer het alleen gaat over blijdschap en de droefheid over de zonde wordt  gemist, kun je niet spreken van een waarachtige bekering. Maar wanneer men alleen spreekt over droefheid en verslagenheid en niets weet van de vreugde vanwege het heil van Christus, kun je  eveneens niet spreken van een  waarachtige bekering.
 
Ds. C. Harinck

Lees meer artikelen over:

bekering
Dit artikel is beantwoord door

Ds. C. Harinck

  • Geboortedatum:
    09-04-1933
  • Kerkelijke gezindte:
    Gereformeerde Gemeenten
  • Woon/standplaats:
    Kapelle
  • Status:
    Actief
261 artikelen
Ds. C. Harinck

Bijzonderheden:

Emeritus

Bekijk ook:


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
2 reacties
cees0102
10-07-2015 / 23:39
Ik ben geraakt door het evenwicht van dit antwoord. Geen oordeel over of het er wel of niet mee door kan, maar een Bijbelse middenweg.
Lecram
31-10-2015 / 13:16
Alhoewel ik al jaren geen lid meer ben van de GG, blijf ik een groot fan van ds. C. Harinck!
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

Vaker relatie autist

Zijn er verklaringen voor waarom je, soms meerdere keren, een relatie aangaat met iemand die (trekken van) autisme heeft? Kan er bij je als vrouw een bepaalde kwetsbaarheid zijn of behoefte liggen waa...
4 reacties
08-07-2013

Trouw naar de kerk maar de Heere niet zoeken

Geachte ds. Den Ouden. Ik heb uw laatste antwoord gelezen op de vraag “Hoe nader ik tot God.” Mag ik daar ook nog iets over vragen? Het gaat over mijn vrouw. Zij heeft een nette levenswandel, gaat tro...
1 reactie
08-07-2009

Onbekeerd God als Vader aanroepen

Deze vraag is voor ds. A.J. Schalkoort. Beste dominee. Ik heb twee antwoorden van u gelezen op Refoweb die volgens mij tegenstrijdig zijn met elkaar. Het gaat over de kwestie of je als onbekeerde, God...
36 reacties
08-07-2016
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering