Vaker relatie autist

drs. J(oke) Ronner-Wattel / 4 reacties

08-07-2013, 09:10

Vraag

Zijn er verklaringen voor waarom je, soms meerdere keren, een relatie aangaat met iemand die (trekken van) autisme heeft? Kan er bij je als vrouw een bepaalde kwetsbaarheid zijn of behoefte liggen waardoor je dit aantrekt?


Antwoord

Binnen de autisme spectrum stoornissen (ASS) vallen een aantal stoornissen, zoals PDD-NOS, Asperger en klassiek autisme, elk met hun specifieke kenmerken, maar de ene persoon met een ASS is de andere niet. Er zijn wel een aantal kenmerken die overeenkomen zoals de behoefte aan structuur en duidelijkheid, een gebrek aan empathie, vaak een vlak gevoelsleven.

Als je zelf bijvoorbeeld chaotisch bent en moeite hebt je structuur vast te houden, kun je een partner met autistische trekken als heel steunend ervaren. Als je zelf veel last hebt van wisselingen in je emoties, dus snel in uitersten daarin valt, kun je iemand met autisme die niet snel in emotionele uitersten uitbarst, als stabiliserend ervaren. Mensen met Asperger zijn vaak hoogbegaafd, ze hebben veel feitenkennis, mogelijk trekt dat je aan. Vergelijk eens wat de personen met wie je een relatie aanging gemeenschappelijk hadden en kijk of dat een kenmerk is dat in jouw behoefte voorziet.

Drs. Joke Ronner-Wattel

Dit artikel is beantwoord door

drs. J(oke) Ronner-Wattel

  • Geboortedatum:
    26-06-1960
  • Kerkelijke gezindte:
    Gereformeerd Vrijgemaakt
  • Woon/standplaats:
    -
  • Status:
    Actief
150 artikelen
drs. J(oke) Ronner-Wattel

Bijzonderheden:

Joke Ronner is GZ-Psycholoog


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
4 reacties
altijdwat
08-07-2013 / 15:51
Ik weet er ook nog een paar (overeenkomsten),
- mannen met autisme houden niet van praten over koetjes en kalfjes, dus je hebt al snel een gesprek wat ergens over gaat, mogelijk trekt dat je aan?
- vrouwen hebben vaker gezegd dat ze hun partner (met autisme) in de eerste instantie wel spannend vonden, het onbereikbare en het soms niet te volgen sociale gedrag maakte hen toch anders dan de meeste mannen
- ze zijn gesteld op hun vrijheid, jij mogelijk ook?
altijdwat
08-07-2013 / 15:51
p.s. enne alle mannen zijn een beetje autistisch, toch? haha
juni
10-07-2013 / 19:34
mensen met een vlak gevoelsleven en veel feitenkennis, is gezellig als je van deze personen en behoorlijke vriendenkring krijgt,hun feitenkennis is vaak interessant,om naar te luisteren ,over te communiceren met elkaar,en toch wat ,,makkelijk,, voor alle omgang,hun vlakke gevoelsleven.
Dan komen ze nooit ,,dichterbij,,Prettig als ,,kennissen.. niet als verkering,a.s. man.

als je zulke mensen voor kennissenkring hebt, en eens op zoek gaat naar precies het tegenovergestelde,,vol gevoelsleven,,etc.Is dat echt verfrissend en ontdekkend voor je zelf.

weet je door ontdekkingen,wie er bij jou past!
waar je je gelukkig bij voelt,en veilig.
en ....waarom deze personen je aantrokken.
kan stukje vertrouwd'' trekt ook automatisch...


een pracht antwoord van mevr. ronner
juni
10-07-2013 / 19:37
foutje ! moet zijn
stukje ''voelt vertrouwd'' trekt automatisch...

Terug in de tijd

Ik maak me om de kleinste dingen zorgen. Af en toe kan ik behoorlijk moe worden van mezelf. Als er iets niet helemaal gaat zoals ik het wil, kan ik niet meer goed genieten en kan ik niet goed met mijn...
Geen reacties
08-07-2008
Ik ben een man, 26 jaar, getrouwd en gebruik sinds enkele dagen medicijnen voor mijn allergie die ik nog maar een week heb. De allergie zijn ze aan het onderzoeken. Heeft het gebruik van deze medicijn...
Geen reacties
08-07-2009
In Numeri 15 las ik over een man die hout sprokkelde op de sabbat. De HEERE geeft het bevel om de man te stenigen. Ik vond dit best heftig om te lezen, want in het Nieuwe Testament zie je dat er ook a...
1 reactie
08-07-2016
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering