Samenvatting van de wet

Ds. M.W. Muilwijk / Geen reacties

07-05-2015, 12:42

Vraag

Gaat het bedrijven van de liefde met je nog niet-gehuwde geliefde in tegen de samenvatting van alle geboden om lief te hebben?


Antwoord

Beste vragensteller/-ster,
 
Als ik je vraag goed begrijp, stel je de volgende vraag: "Is het hebben van geslachtsgemeenschap voor het huwelijk met degene van wie je houdt, in strijd met het gebod om God lief te hebben met je hele hart, je hele ziel, je hele verstand en al je krachten en de naaste als jezelf?"
 
Het antwoord op deze vraag is kort en helder: ja, dat is in strijd met de samenvatting van de wet; en daarmee met de goede en heilzame geboden van God, die uit de samenvatting van de wet opbloeien.
 
Ik weet verder niet wat de achtergrond van je vraag is. Mocht achter deze vraag de vooronderstelling schuil gaan, dat het huwelijk gebaseerd is op liefde en dat daarom geslachtsgemeenschap best voor het huwelijk mag plaatsvinden, dan wil ik je op het onbijbelse van deze vooronderstelling wijzen. Het bijbelse huwelijk is gebaseerd op trouw; de huwelijkstrouw draagt de huwelijksliefde. Een huwelijk is niet afgelopen wanneer de liefde voor elkaar weg is. Juist de huwelijkstrouw doet de liefde weer ontvlammen. 
 
Ik ben mij bewust dat dit geen standpunt van de meerderheid van de mensen in onze tijd is, maar ik wil met kracht onderstrepen dat de bedenker van het huwelijk (God Zelf!) het huwelijk heeft gebaseerd op het huwelijksverbond en de huwelijkstrouw: Gen. 2:24 "Daarom zal de man zijn vader en zijn moeder verlaten, en zijn vrouw aankleven; en zij zullen tot een vlees zijn" (vergelijk hierbij Matth. 19:6 en Ef. 5:31). Er worden in deze tekst drie dingen gezegd: 1. Je ouderlijk huis achterlaten als voor jou verantwoordelijk (dat doe je bij je huwelijk). 2. Je vrouw aankleven, dat wil zeggen hartelijk je trouw verklaren (dat doe je bij je huwelijk). 3. En tot één vlees worden (dat bewaar je naar Gods gebod voor het huwelijk).
 
Nergens in de Bijbel is er aanleiding dat mensen man en vrouw werden, zonder dat er sprake was van een bepaald huwelijksceremonieel. Hiermee is gezegd dat naar Gods gebod, verwoord in het zevende gebod, de geslachtsgemeenschap thuishoort in de sfeer van elkaar openlijk trouw verklaren; dat gebeurt bij het huwelijk en daarom is elke geslachtsgemeenschap buiten het huwelijk in strijd met God goede en heilzame geboden. Doe dat dus niet!
 
Ik hoop dat ik hiermee je vraag afdoende beantwoord heb.
 
Ds. M. W. Muilwijk

Dit artikel is beantwoord door

Ds. M.W. Muilwijk

  • Geboortedatum:
    23-12-1980
  • Kerkelijke gezindte:
    Hersteld Hervormd
  • Woon/standplaats:
    Aalst
  • Status:
    Actief
143 artikelen
Ds. M.W. Muilwijk

Bijzonderheden:

Bekijk ook:


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Wij lezen in het paradijsverhaal dat Adam en Eva waren geschapen zonder een geweten -want geen kennis van goed en kwaad- en zonder schaamte. Dit zijn eigenschappen die de mens heeft verworven na de zo...
1 reactie
05-05-2018
In het verleden ben ik misbruikt door iemand die erg dichtbij mij stond. Sinds kort ben ik getrouwd en, hoewel het misbruik al een aantal jaar geleden is, kan ik niet genieten van het vrijen. Ik probe...
Geen reacties
05-05-2009
Fijn dat ik mijn hart even kan uitstorten hier. Ik voel me de laatste tijd schijnheilig. Dit omdat ik geloof, maar slechtere keuzes maak dan mijn gelovige vrienden. Als ik hoor hoe goed en heilig zij ...
Geen reacties
05-05-2020
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering