Prediking van de Catechismus

Ds. H. Paul / Geen reacties

29-04-2015, 08:10

Vraag

Hoe is de prediking van de Catechismus bedoeld? De Catechismus is een samenvatting van Gods Woord; maar dient de predikant de Catechismus als leidraad te gebruiken in zijn prediking of dient hij uit Gods Woord te preken waarbij hij lijnen naar de betreffende zondag van de Catechismus trekt? De reden van mijn vraag: in onze gemeente (Ger. Gem.) wordt er tijdens de tweede dienst uit de Catechismus gepreekt. Er wordt dan een Schriftgedeelte gelezen en aan het begin van de preek wordt ook de betreffende HC-zondag gelezen. Wat mij opvalt is dat de predikant in veel gevallen niet refereert aan het betreffende gedeelte uit de Bijbel, een enkele keer wordt het Schriftgedeelte kort aangehaald. Als de Catechismus een samenvatting is van Gods Woord, is het m.i. wat vreemd als we die samenvatting vervolgens weer gaan uitvouwen en daarbij weinig tot niet wordt gelet op het gelezen Schriftgedeelte. Ik wil overigens niets afdoen aan de inhoud van de Catechismus, daar sta ik volledig achter. Het gaat mij om de plaats die het binnen de prediking heeft of zou moeten hebben.

ADVERTORIAL

Geeft u Egyptische christenen een Pasen om nooit te vergeten?

In Egypte is het steeds lastiger om rond te komen. Voedselprijzen rijzen de pan uit. U kunt het verschil maken door een voedselpakket voor een gezin van Egyptische christenen te kopen, die wij uitdelen ter plaatse. Heel praktisch willen we hiermee handen en voeten geven aan de opdracht van God om de armen te voeden. 

Doet u mee?

Geeft u Egyptische christenen een Pasen om nooit te vergeten?

Antwoord

Beste vraagstel(ler)ster, 
 
De tweede dienst op zondag is bijzonder bedoeld als een leerdienst. Zo is dat besloten op de Dordtse Synode. Daarin moest de Heidelbergse Catechismus worden behandeld. Dit om de gemeente in de leer van Gods Woord te onderwijzen.
 
Dat dus niet zozeer het gelezen hoofdstuk behandeld wordt is hiermee in overeenstemming. 
 
Hartelijke groet,  
Ds. H. Paul

Ds. H. Paul

Ds. H. Paul

Tags in dit artikel:

Heidelberger Catechismus
Geen reacties

Terug in de tijd

Ik ben een man van 31 jaar en drie maanden geleden heb een iemand leren kennen waar ik nu twee maanden verkering mee heb. Het probleem echter is dat zij van de Gereformeerde Gemeente in Nederland is e...
Geen reacties
28-04-2004
Heb je er genoeg aan om te weten dat God van je houdt? Is het mogelijk om te leven zonder liefde van mensen?
4 reacties
28-04-2011
Op jonge leeftijd heb ik te maken gehad met een nare seksuele ervaring met een familielid. Dit heeft meerdere keren plaatsgevonden en ervaarde ik destijds niet als vervelend, alhoewel ik wel besefte d...
3 reacties
28-04-2020
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering