Potloodventer gezien

M. Geluk / 12 reacties

04-11-2014, 14:27

Vraag

Een tijdje terug heb ik, jonge vrouw (19), een potloodventer gezien in een openbare gelegenheid. Dat laat mij niet los. Deze man heeft mij pijn gedaan, mentaal. Ik kan hier niet goed mee om gaan. Het blijft maar in mijn hoofd zitten. De concentratie voor mijn studie is slecht en ik val erg moeilijk in slaap, wat voor die tijd nooit het geval was. Ook ben ik weer met een knuffel gaan slapen, terwijl ik daar al jarenlang vanaf was. Hoe kan ik het beste omgaan met deze situatie? Alvast bedankt voor uw antwoord.

Antwoord

Je geeft in spaarzame woorden aan dat de gebeurtenis van een man die zijn geslachtsdeel laat zien in het openbaar iets in je geraakt heeft, waar je niet los van kan komen. De indruk die het eerst in me opkomt is dat deze gebeurtenis raakt aan een gevoelige plek in je. Ik kan van alles fantaseren over die kwetsbare plek. Het kan zijn dat je zelf nare ervaringen hebt op het vlak van seksualiteit en dat je hier ongewild aan wordt herinnerd. Dit hoeft echter niet het geval te zijn.
 
Het kan ook zijn dat je er aanleg voor hebt dat gedachten in je hoofd blijven hangen. Sommige mensen zijn erg gewetensvol. Stel dat je zijn geslachtsdeel gezien hebt of dat je daar fantasieën over hebt en je probeert het uit je gedachten te dringen. Dan heb je een probleem. Want hoe harder je probeert om er niet aan te denken, hoe gekker dat het wordt. Iets waar je van jezelf niet aan mag denken wordt een obsessie. Zo kan je in een vicieuze cirkel komen.

Uit de korte beschrijving is me niet duidelijk of je op dat moment  alleen was in die situatie en je machteloos voelde, je bedreigd voelde. Dan is het logisch dat je daarna als het ware moet bijkomen van van deze gebeurtenis. Als de gedachte je sterk bezig houdt wat je had kunnen gebeuren, kan dat net zo veel invloed hebben als dat je daadwerkelijk wordt aangerand. Bij verwerken hoort vaak de behoefte aan rust, warmte en veiligheid.

Ik zou je in de eerste plaats aanraden om er met anderen over te praten. Ik zie het als een scheppingsgegeven dat mensen beter functioneren in relatie met anderen. Je hebt het nodig om te kunnen praten en het te vertellen. Accepteer van jezelf dat je een emotionele reactie hebt op deze gebeurtenis en praat er over.

Mocht dat onvoldoende zijn dan doe je er goed aan om samen met een hulpverlener of je huisarts de achtergrond van je klachten verder te onderzoeken en een passende psychologische behandeling te starten.
 
Rien Geluk

M. Geluk

M. Geluk

 • Geboortedatum:
  19-01-1963
 • Kerkelijke gezindte:
  Hersteld Hervormd
 • Woon/standplaats:
  Eleos Jeugdzorg Amersfoort
 • Status:
  Actief
 • Bijzonderheden:
  Functie: relatie

Tags in dit artikel:

seksueel misbruiktrauma
12 reacties
sydneylover
04-11-2014 / 21:45
Kennelijk heeft het gebeuren de vraagstelster nogal geraakt. Maar toch verbaast het me een beetje.

Mag ik pleiten voor een beetje nuchter en gezond verstand in plaats van gelijk therapeuten in te schakelen? Dat deze man op de verkeerde plek open huis hield is vooral ZIJN probleem. Maar vraagstelster: je hebt er jouw probleem van gemaakt.
Lach er om, schamper er om en besef dat deze man vooral zielig is. En in de (onverhoopte) situatie dat je dit nog eens zou meemaken: lach de desbetreffende persoon vooral vierkant in zijn gezicht uit.
John61
05-11-2014 / 07:52
Vraagsteller, je hebt hierdoor misschien ontdekt dat de wereld niet goed en lief is en dat al het kwaad dat een ander overkomt, jou ook kan overkomen. Dat schokt je wereldbeeld en je gevoel van veiligheid. Je zult nog wel vaker met dit soort uitwassen geconfronteerd worden. Weet dan dat je veilig bent bij je Hemelse Vader. Volg verder het advies van de deskundige op: praat erover, je bent niet raar, je hebt een normale reactie op een abnormale gebeurtenis. Laat je leven er zo niet door bepalen, dat is het niet waard. Sterkte!
Jello
05-11-2014 / 12:55
Ja, dit is een normale reactie op een abnormale gebeurtenis. Misschien ben je heel beschermd opgevoed en heb je nooit eerder iets schokkends mee gemaakt. Maar dit is inderdaad het leven. De meeste mensen die bij een therapeut horen te zitten, zie je daar niet. Wel degenen die slachtoffer zijn geworden van zulk soort verwrongen geesten. Probeer het probleem bij deze zielige man te laten en niet tot jouw probleem te maken. Bescherm jezelf daartegen door je te concentreren op andere dingen. Als je hoofd weer voller gaat zitten met je studie en andere leuke dingen, komt er vanzelf mindere ruimte voor deze gebeurtenis, dat zul je zien. Enne, voor zo'n ervaring hoef je echt niet direct naar een psycholoog. Zo erg is het nu ook allemaal weer niet. Je komt er vast wel overheen, gun jezelf daarvoor de tijd. En wat kan het jou schelen als je troost vindt bij een knuffel? Er zijn genoeg volwassenen die knuffels in hun bed hebben. Als jij dat leuk en fijn vindt, is daar niets mis mee. Sommige volwassenen vinden dat je daar op jouw leeftijd al jaren vanaf moet zijn, maar ik welke wet staat dat? Ik ken er geen. Wat anderen daarvan dus denken, is dus mooi hun probleem en niet het jouwe. Veel succes, je komt er wel!
Omega
05-11-2014 / 18:42
Sydneylover heeft een punt. Laatst hoorde ik het verhaal over een vrouw die hetzelfde meemaakte. Ze zat in de auto te wachten, toen er een man op het raam tikte. Ze draaide het raampje open, in de verwachting dat hij wat wilde vragen. De man wilde echter alleen 'iets' laten zien. Hij opende z'n jas, toonde z'n blote lijf en vroeg: "Wat vind je er van?" Waarop de vrouw nuchter antwoordde: "Het lijkt op een penis, maar dan een stuk kleiner."
Ineke
05-11-2014 / 20:41
Ja ook ik ben van mening dat je het nuchter moet bekijken,kennelijk had de man behoefte om zn geslacht te laten zien wat overigens abnormaal is maar dat je nu zo van slag bent daardoor lijkt me geen normale reactie.
Ik weet niet of je echt bedreigd bent dan zou je reactie logischer zijn maar nu moet je proberen het van je af te zetten en maar denken dat die man ze allemaal niet op een rijtje heeft zitten wat zijn probleem is.

Jouw heftige reactie om dan weer met een knuffel te slapen zou ik proberen te overwinnen want dit is op jouw leeftijd niet normaal. Kennelijk heb je behoefte aan geborgenheid maar zoek dan een brede schouder daar heb je meer aan!
leene
05-11-2014 / 21:02
@Omega. Ha ha dat is een hele goeie, ik zal hem onthouden.
Verder kan ik me voorstellen dat je je helemaal een hoedje schrikt van een potloodventer. Maar gelukkig was het was in een openbare gelegenheid, niet een stil straatje. Inderdaad zijn dit meestal zielepoten die verder niets doen.
Je reactie op deze gebeurtenis vind ik eigenlijk... hoe moet ik dit zeggen niet passend. Als je van deze zaken ( hoe vervelend ook ) al zo ondersteboven bent vraag ik me af waar dat vandaan komt. Slapen met een knuffel totaal van slag. Doe er iets aan want je kunt wat tegenkomen in je leven. Heb zelf af en toe ook wat gehoord ( seksueel getinte praat)en gezien in een rotterdams ziekenhuis als piepjonge stagiaire. dat schijnen sommige mannen wel grappig te vinden om je uit te testen. Wordt ook wat weerbaarder en leer wat oneliners zoals Omega in zijn reactie.
Schans
05-11-2014 / 21:43
Beste vraagstelster,

Je geeft aan dat het gebeuren je niet los laat. Er zijn al verschillende reacties geweest waar het denk ik goed is om daar over na te denken.
Ik vraag me nog wat af. Heb je op deze manier voor het eerst het geslachtsdeel van een man gezien? Is dat het waar je van schrok? Het is goed om deze gebeurtenis met iemand die je vertrouwd en waar jij je bij je op je gemak voel te delen.
Denk je er over na in de zin van. Hoe kan het dat deze man dit doet? Of ligt het aan mij dat hij dit deed? Ik denk dat het goed is om hier dan niet te lang bij stil te staan. Omdat je dit niet zou kunnen gaan begrijpen. Als je merk dat je er over in zit. Ga dan bewust iets doen waardoor je afleiding hebt. Zoals wat lezen, of muziek aan zetten. Je kamer opruimen, winkelen. Of het even kort met iemand delen en dan weer verder gaan met de orde van de dag. Zo leren om je gedachten te beheersen. In plaats dat de gedachten jou gaan beheersen.

Leg deze situatie maar in het gebed voor de Heere, en bid maar ook voor deze man!!
levensbron
06-11-2014 / 16:06
vragenstelster,

Je bent waarschijnlijk een gevoelige vrouw en je snapt er niets van dat zoiets in deze wereld mogelijk is.(zonden)

Ook ik heb zoiets meegemaakt, alleen was ik toen een jaar of 10, dus alweer een hele poos geleden.
Ik was met mijn vriendinnetje en we hebben allebei heel erg gehuild, we schrokken enorm en wisten niet hard we weg moesten rennen.
Hoe is het mogelijk dat er zulke mensen bestaan, die andere mensen (kinderen) willen beschadigen.

Jij bent al wat ouder maar het heeft heel veel impact op jou, dat kan ik me heel erg goed voorstellen.
Het is goed dat je het hier geschreven hebt, dan schrijf je het van je af.

Wat de andere reacties betreft, neem ze ter harte en probeer het van je af te zetten.
Het ligt niet aan jou, deze man vraagt op een verkeerde manier aandacht.
Vergeet dat niet:HET LIGT NIET AAN JOU.

Heel veel sterkte en ik hoop dat je de kracht krijgt om het los te laten.
AHHK76
15-11-2014 / 13:35
Ik begrijp heel goed dat je dit moeilijk vindt vraagstelster! Toen ik 14 was, hing er ineens een jongen om mijn nek die mij kuste. Ik schrok heel erg en was bang dat ik verkracht zou worden, terwijl hij waarschijnlijk alleen zoenen of verkering wilde... Wat dit met mij deed, ben ik ook nooit meer vergeten... dus ik vind jou echt niet raar!
Een potloodventer (exhibitionist) is iemand die een bijzondere manier van beleving van seksualiteit heeft... Hij wil graag zijn geslachtsdeel laten zien, hij zoekt meestal geen seksuele toenadering. Hij is dus niet van plan om daarmee iemand te verkrachten! Het gaat hem puur om het te laten zien... Misschien is dit goed voor jou om te weten?
Sterkte met alles!
HarryKooistra
19-11-2014 / 17:14
Je vraagt je af hoe om te gaan met deze situatie. Je voelt je pijn gedaan en zoekt troost bij een knuffel.
Om je gedrag te analysere en te evalueren kun je gebruik maken van een G-schema.

Gebeurtenis: confrontatie met een potloodventer

Gedachten:

Gevoelens: verdrietig

Gedrag: zoekt troost bij een knuffel

Deze stappen kun je zelf nog invullen of aanvullen.

Gedachten omvatten zowel herinneringen als voorstellingen.
Gevoelens worden onderverdeeld in stemming (humeur, luim), emoties, aandoeningen.
Basisemoties zijn: bang, boos, blij, bedroefd.

Je voelt je bedroefd (emotie) door de gebeurtenis en dit werkt door op je stemming. Emoties en stemmingen zijn passief, ze overkomen je na een gebeurtenis. Emoties gaan gepaard met lichamelijke reacties, zoals zweten, brok in de keel enz. Stemmingen werken langduriger.

Gedachten kun je relativeren door ze op de proef te stellen. Hoe denk je over de gebeurtenis.
Klassieke denkfouten zijn:
Willekeurige gevolgtrekking: conclusie trekken zonder bewijzen
Selectieve abstractie: op grond van één detail een conclusie trekken
Absoluut en dichotoom denken: 'zwart-wit denken' beoordelen in extremen, zonder gradaties
Personaliseren: zonder dat de situatie daartoe aanleiding geeft deze op jezelf betrekken

Deze denkfouten zijn depressief makend.

De bedoeling van het G-schema is je gedachten te onderzoeken, omdat deze het meeste invloed op je gevoelens uitoefenen en niet de ervaren gebeurtenis op zichzelf.

Sterkte met het verwerken van de nare gebeurtenis.
denkna
19-11-2014 / 17:23
In lijn van de reactie van Harry:

Leuk boekje: Ik kan denken/voelen wat ik wil. Geschreven door R Diekstra

Héél verhelderend!
drj
22-11-2014 / 09:33
Het is begrijpelijk dat je de neiging hebt aan een vervelende gebeurtenis terug te denken, maar na 2 minuten nemen je hersens de gevoelens van dat waaraan je denkt over.
Je haalt dan de vervelende gebeurtenis terug in het heden. Het maakt niet uit waaraan je denkt, je hersenen werken nu eenmaal zo en (bij niet-depressieve) mensen gaat dat ook zo als je aan mooie momenten terugdenkt.

Om te voorkomen dat deze vervelende momenten teveel invloed op je gedachten uitoefenen:
- denk er alleen kort aan en zorg dat je in minder dan 2 minuten weer aan iets anders denkt (leidt jezelf af). De emotionele impact is dan veel kleiner.
- als je er toch per ongeluk kort aan denkt, denk dan niet aan jezelf als slachtoffer, maar bedenk dan wat je de volgende keer anders / beter zou doen om deze situatie goed te beeindigen en zo'n zielig persoon op zijn nummer te zetten. (weer: minder dan 2 minuten).

Terug in de tijd

Ik ben een boekje aan het lezen, getiteld “Je Peuter begrijpen.” Ongelooflijk goed boekje, heel helpend. Toch kan ik mij...
geen reacties
04-11-2017
Wat is het doel van kenmerkenprediking? Is dat om mensen met schuld de kerk uit te sturen, waardoor ze hun armoede en kl...
geen reacties
04-11-2008
Ik heb heel erg last van ontstoken tandvlees. Hoe kan je dit heel makkelijk oplossen?
1 reactie
04-11-2011
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering