Letters op collectezak

Ds. M. Pronk / Geen reacties

30-09-2014, 08:05

Vraag

Onlangs was ik op een begrafenis in de Oud Gereformeerde Gemeente in Nederland. Daar stonden voor in de kerk collectezakrekken. Op de bovenste rij stond een D geborduurd en op de onderste rij een L. Nu kan ik die D nog wel thuis brengen, maar waar staat die L voor? Ik heb thuis nog Gegoogled maar kon niets vinden (alleen een opmerking dat als men vroeger langs de huizen ging om te collecteren er op de zak een L stond: voor de hervormden stond erbij), maar daar begrijp ik nog niets van. Wie kan mij hier wat meer over vertellen?


Antwoord

Ter beantwoording van deze vraag behoef ik geen lang verhaal te schrijven. Het mag voor iedereen duidelijk zijn dat een predikant voor zijn dienstwerk  een passend traktement ontvangt voor zijn levensonderhoud. Aan deze kwestie is in de oude kerkorde van Dordrecht een apart artikel gewijd. “Aan de andere zijde zal de Kerkenraad, als representerende de Gemeente, ook gehouden zijn, hare Dienaars van behoorlijk onderhoud te verzorgen en zonder kennis en oordeel der Classis niet te verlaten: welke ook, bij gebreke van onderhoud, zal oordelen of de voorz. Dienaars te verplaatsen zijn of niet” (artikel 11).

Meestal ontvangt de predikant een vast traktement in overeenstemming met de in het kerkgenootschap geldende regels. Daarnaast is er in sommige gemeenten sprake van het “op de zak preken.”  Tijdens de dienst en ook wel bij de uitgang wordt er gecollecteerd voor allerlei doeleinden via de bekende collectezakken. Soms hangt er bij de uitgang ook wel een collectebus, bijvoorbeeld voor de zending of andere doeleinden.

De letters op de zakken. Dat is duidelijk. D voor de diaconie. K voor de kerk. E voor een extra collecte. En de L? Voor de Leraar, de predikant dus. Hij krijgt de inhoud van deze collectezak mee naar huis. Hij heeft dus “op de zak” gepreekt. Ik onthoud mij van enig moreel oordeel over de wijze en de hoogte van de vergoeding voor het dienstwerk van een predikant.

Ds. M. Pronk


Tags in dit artikel:

collectetraktement
Dit artikel is beantwoord door

Ds. M. Pronk

  • Geboortedatum:
    10-03-1940
  • Kerkelijke gezindte:
    Hersteld Hervormd
  • Woon/standplaats:
    KralingseVeer
  • Status:
    Inactief
71 artikelen
Ds. M. Pronk

Bijzonderheden:

Ds. Pronk is 19 juni 2016 overleden. 
Beluister hier de rouwdienst.

Website: www.uithetoverjordaanse.nl


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Ik loop al een tijdje met het volgende. Er waait een sterke seculiere wind in den Haag die alles wat christelijk is zo snel mogelijk wil uitbannen. Dit is nu nog niet heel goed te merken, maar er zijn...
Geen reacties
30-09-2013
Hoe zijn deze twee Schriftplaatsen met elkaar te rijmen: 1 Korinthe 7 vers 27 en Spreuken 18 vers 22?
1 reactie
30-09-2009
In het boek Esther staat dat Hadassa de dochter van de oom van Mordechai is. Mordechai en Esther (Hadassa) zijn dus neef en nicht van elkaar. Ik lees echter ook weleens dat Mordechai de oom van Esther...
Geen reacties
30-09-2011
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering