Moeite met naar de wc gaan

drs. P. C. Hildering / 4 reacties

02-06-2014, 08:02

Vraag

Zo'n acht maanden geleden ben ik bevallen van een prachtig gezonde zoon en ben daar heel dankbaar voor. Ik geef hem sindsdien borstvoeding en hij groeit als kool! Nu zit ik alleen met het probleem dat sinds ik bevallen ben, ik ongelooflijk veel moeite heb met naar de wc gaan, dit vanwege harde ontlasting. Dat heb ik nooit eerder gehad. Het is soms zo erg dat ik er misselijk van word en als het me lukt eens in de zoveel dagen om naar de wc te gaan, gaat dat helaas niet zonder bloeden. Na afloop voel ik soms een enorme steek in m’n lies. Ik eet genoeg groente en vezels en drink voldoende water, dus daar kan het niet aan liggen volgens mij. Heeft u heel misschien een idee wat de oorzaak is vooral hoe ik dit, inmiddels toch wel heel erg vervelende probleem, zou kunnen oplossen? Groet, een jonge moeder.


Antwoord

Een duidelijke beschrijving van een probleem dat geregeld voorkomt. Als ik jouw vraag goed lees, dan heb je al veel passende maatregelen genomen. Mijns inziens is het tijd om iets als movicolon of een soortgenoot te gaan gebruiken. Movicolon is een macromolecuul welke in de darm blijft en als enige functie heeft de ontlasting meer vochthoudend te laten zijn. Het wordt niet opgenomen en komt dus ook niet in de borstvoeding.

Waarschijnlijk zal de behoefte iets te doen hieraan voorbij zijn als je mettertijd met de borstvoeding stopt, het is geen reden om te stoppen.

Drs. P. C. Hildering

Lees meer artikelen over:

borstvoedingontlasting
Dit artikel is beantwoord door

drs. P. C. Hildering

  • Geboortedatum:
    24-04-1953
  • Kerkelijke gezindte:
    Christelijk Gereformeerd
  • Woon/standplaats:
    Urk
  • Status:
    Inactief
158 artikelen
drs. P. C. Hildering

Bijzonderheden:

Dokter Hildering is op 15 januari 2021 overleden.


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
4 reacties
franska
02-06-2014 / 09:40
Zelf ook veel last van gehad. Ontlasting drukte zelfs tegen mn longen aan waardoor doorademen veel pijn deed. In het ziekenhuis kreeg ik 7 dagen 2x dgs een hoge klysma en idd 3 x dgs movicolon. Zodra het op gang is veeeeel drinken want borstvoeding houdt je darmen 'droog'.
drj
02-06-2014 / 14:44
Wat fijn dat de borstvoeding goed loopt en het met je zoontje zo goed gaat. Je lichaam heeft allerlei veranderingen doorgemaakt en dit soort klachten komen helaas voor. Hopelijk helpen de adviezen van drs. Hildering. Wat betreft de vezels en het drinken:
- het kan eventueel nog zijn, dat je nog meer vloeistoffen nodig hebt dan je denkt, vooral als je baby van 8 maanden goed drinkt
- vezels zijn goed, wat soms problemen kan geven is het eten van zemelen. Die kunnen in sommige gevallen juist verstopping verergeren.

veel succes!
Els
02-06-2014 / 14:51
Ook ik herken dit. Neem al jaren om de dag lactulosesiroop (vrij verkrijgbaar bij drogist, maar op recept krijg je het vergoed) in en dan gaat het goed. Ik probeer nu al een aantal weken gebroken lijnzaad (2 eetlepels door yoghurt met een kiwi) en dit werkt buitengewoon goed! Het is het proberen waard, ook moet je er iedere dag de tijd voor nemen want dat deed ik ook niet goed.
joar
04-06-2014 / 14:01
Hoe is je bevalling geweest? Kan dat nog invloed hebben op je lijf (bijvoorbeeld vanwege een ruptuur)?

Terug in de tijd

Mijn ouders zijn gescheiden toen ik nog heel jong was. Mijn vader is er sindsdien nooit echt helemaal voor mij geweest, hij was weinig tot helemaal niet aanwezig in mijn dagelijks schoolleven. En als ...
2 reacties
02-06-2020
Zijn peuter/kinderboeken met (hoofd)figuren zoals Dribbel, Nijntje, Puk van de Pettenflet, Jip en Janneke goed om voor te lezen en te laten lezen? Het gaat daarin toch om pratende dieren, circusbezoek...
Geen reacties
02-06-2009
Stichting Opwekking houdt dit jaar haar diensten digitaal via internet en tv. Kan ik hier verantwoord naar kijken in plaats van zondags mijn eigen dienst?
Geen reacties
02-06-2020
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering