Moeite met liefhebben

C. M. Chr. Rots - de Weger / Geen reacties

02-06-2009, 00:00

Vraag

Ik zou later graag een relatie willen, maar ik heb in mijn vorige relatie gemerkt dat het moeilijk voor mij is om echt lief te hebben. Ik ben vaak zo op mezelf gericht en vind het moeilijk om rekening te houden met de ander en diens fouten te accepteren omdat ik het zo perfect wil hebben. Kan iemand mij vertellen hoe ik hier mee om moet gaan en hoe ik dit patroon kan veranderen en dat ik echt leer liefhebben? Anders kan ik echt geen relatie aan.

ADVERTORIAL

Geeft u Egyptische christenen een Pasen om nooit te vergeten?

In Egypte is het steeds lastiger om rond te komen. Voedselprijzen rijzen de pan uit. U kunt het verschil maken door een voedselpakket voor een gezin van Egyptische christenen te kopen, die wij uitdelen ter plaatse. Heel praktisch willen we hiermee handen en voeten geven aan de opdracht van God om de armen te voeden. 

Doet u mee?

Geeft u Egyptische christenen een Pasen om nooit te vergeten?

Antwoord

Lieve vraagsteller,

Liefhebben gaat niet vanzelf. Als je verliefd  wordt is dat áltijd op iemand ánders. Iemand met een ander karakter, uit een ander gezin, met andere interesses, enzovoort. Liefde is vooral géven, níét op jezelf gericht zijn.

Het is goed, dat je van jezelf weet dat het moeilijk voor je is om rekening te houden met een ander en diens eventuele fouten. Bedenk echter, dat die ander ook heel veel goeds zal hebben... anders  word je er niet verliefd op, toch?!

Natuurlijk wil je graag een perfecte relatie met alleen maar mooie dingen. Helaas zit het leven zo niet in elkaar. Wanneer je een nieuwe relatie krijgt is het goed om veel met elkaar te praten, juist ook over “hoe je het graag wilt hebben.” Je merkt dan vanzelf of het gaat om de juiste persoon, die bij jóú past!

Gevolg van het niet-aan-kunnen van een relatie is dat je alleen blijft: als je dat wilt, prima. Toch is het ook goed om te bedenken dat sámen ríjkdom kan betekenen. De waarheid van spreekwoorden als “gedeelde vreugde is dubbele vreugde” en “gedeelde smart is halve smart” hebben zich wel bewezen! 

Alle goeds toegewenst,
Marijke Rots

C. M. Chr. Rots - de Weger

C. M. Chr. Rots - de Weger

  • Geboortedatum:
    18-02-1947
  • Kerkelijke gezindte:
    Christelijk Gereformeerd
  • Woon/standplaats:
    Aalten
  • Status:
    Actief
  • Bijzonderheden:

    Marijke leverde op 25-05-2017 haar 1000ste antwoord in de vragenrubriek af. Lees hier het jubileuminterview.

    Bekijk ook:

Tags in dit artikel:

psychologie
Geen reacties

Terug in de tijd

Ik las op Refoweb het antwoord op de vraag: wat is bevinding? Het antwoord maakte me best moedeloos. Ik ervaar hier namelijk niets van. En ik bid al vijf jaar of God heel krachtig met Zijn Heilige Gee...
52 reacties
02-06-2023
Sinds circa twee jaar ben ik me heel erg aan het verdiepen in het christelijk geloof. Ik ben toen de Bijbel gaan lezen en er staan zeker veel mooie stukken in waardoor ik bemoedigd word en waardoor je...
1 reactie
02-06-2016
Aan ds. H. van den Belt. U sprak bij “Jijdaar ontmoet” over uw worstelingen in uw studententijd. Ik herken mij er erg in; wel geloofszekerheid hebben, maar toch vragen hebben omtrent de zekerheid van ...
Geen reacties
02-06-2015
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering