Lopen bidden

Ds. H.H. Klomp / 5 reacties

02-06-2012, 11:17

Vraag

Ik heb een vraag over gebed. Als ik wil gaan bidden, ga ik vaak lopen. Dan loop ik een uur buiten de bebouwde kom en dan bid ik. Mag dat, of moet je per se knielen? Ik doe het omdat ik me dan beter kan concentreren. Er staat ook ergens in Matt.: "Als u staat te bidden", etc... Ik weet niet of daar bedoeld wordt of je ook staand mag bidden of niet. Ik kniel maar heel weinig. Vaak zie je wel in de Bijbel dat mensen knielen.


Antwoord

Beste vragensteller,

De tekst die jij bedoelt over staande bidden (Matth. 6:5) daarin veroordeelt Jezus het staande bidden, omdat het voor de farizeeën een demonstratie van hun trots was, zelfs tijdens het gebed. Het gaat om de juiste houding van binnen. Daarom beveelt de Heere de binnenkamer aan. Daar ben je alleen en samen met God als het goed is. Staand bidden is niet verkeerd. De dominee bidt in de kerkdienst altijd staande en soms de mannen in de gemeente ook. Dan nog komt het op een innerlijk toegewijde houding aan. Staan kan wel meer concentratie geven.

Knielen verbeeldt de nederige houding voor God. Ook dan gaat het echter  om de innerlijke gesteldheid. Ik vind het iets moois hebben als jij je afzondert in de natuur om met God te spreken. Neem je dan ook een Bijbel mee? Het gaat in het echte bidden om stil te zijn voor God en tot God Zie Psalm 62. De Heere geve je de gezegende gebedsgestalte, zowel van buiten als aan de binnenkant.

Groet en zegen,
Ds. H. H. Klomp

Lees meer artikelen over:

bidden
Dit artikel is beantwoord door

Ds. H.H. Klomp

  • Geboortedatum:
    05-04-1949
  • Kerkelijke gezindte:
    Christelijk Gereformeerd
  • Woon/standplaats:
    Veenendaal
  • Status:
    Actief
132 artikelen
Ds. H.H. Klomp

Bijzonderheden:

Met emeritaat sinds januari 2017.

Bekijk ook:


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
5 reacties
Roozemond
02-06-2012 / 12:38
Je moet die tekst idd. in zijn context lezen. Bidden kan en mag overal. Lopend, knielend, de Heere is altijd bereikbaar en verplicht je niet tot altijd dezelfde houding, Hij kijkt naar je hart.
Als ik in de natuur wandel, is het heerlijk om God te danken voor de schoonheid van Zijn schepping, maar ook als er zorgen zijn of verdriet, is wandelend bidden een bevrijding.
Knielend bidden doe ik ook, dat is voor mij persoonlijk een houding naar God die mijn plaats laat zien.
Gods zegen!
plderoos
02-06-2012 / 12:52
Mooi antwoord!
vlokje
03-06-2012 / 21:57
Volgens mij zou het juist heel gevaarlijk zijn te denken dat we God alleen maar stil eerbiedig op onze kniëen mogen benaderen.

Ik heb dezelfde ervaring: Juist in de natuur voel ik me helemaal vrij en los van anderen, en kan ik beter contact met God hebben. En vaak is dat zelfs wandelend, ja. Noach wandelde met God, volgens mij is er niks mis mee als je dit ook letterlijk doet. Zelfs zonder Bijbel wandelen kan het toch Bijbels zijn. De vraag gaat over bidden in de vrije natuur, en dat is toch wat anders dan Bijbelstudie in de natuur?

Het feit dat deze vraag leeft, geeft eigenlijk aan dat we onbewust vaak denken dat God min of meer afgezonderd van ons dagelijkse leven is. Hoe pijnlijk eigenlijk. Als ik dan 's
avonds op mijn kniëen eindelijk tijd voor God heb, vind ik het vreemd dat ik geen contact met Hem kan krijgen. Althans zo zou het kunnen zijn.
Hoe meer ik God betrek in alle dagelijkse dingen, hoe gewoner het wordt om met God te spreken altijd en overal.
Roozemond
04-06-2012 / 08:54
@vlokje; herkenbaar. Het is heerlijk om altijd en overal met God te kunnen spreken. Wel vind ik het heerlijk om in huis een speciaal vertrek voor Hem te hebben.
Cloudsadmirer
04-06-2012 / 15:12
Jezus ging ook de stad uit en de stilte in om alleen met Zijn Vader te zijn.

Terug in de tijd

Ik heb vaak discussies met niet-gelovigen of atheïsten. Ik wil ze daarom ook echt overtuigen dat God echt bestaat en dat de Bijbel niet zomaar verhaaltjes zijn. Ze zeggen mij dan dat de Bijbel niet te...
Geen reacties
02-06-2008
De laatste tijd lees ik veel managementboeken en boeken over zelfontwikkeling (zoals van Stephen R. Covey). Ik vind dit heel interessant en leer hier veel van voor mijn werk en dagelijks leven. Nu zou...
5 reacties
02-06-2017
Waar staat nou specifiek in de Bijbel beschreven dat seksualiteit echt voor in het huwelijk bewaard moet worden? In Gods ogen ben je na seksuele gemeenschap te hebben gehad, man en vrouw. Als de liefd...
2 reacties
02-06-2020
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering