Nieuwe hervormde kerk met christelijk gereformeerden

Ds. W.N. Middelkoop / Geen reacties

01-10-2001, 00:00

Vraag

Geachte dominee. Dit is een wellicht wat lastige vraag. In de hervormde kerk, waar ik lid van ben, speelt op dit moment de SOW-discussie, u welbekend. De rechterflank van deze kerk wil de "kerk der vaderen" voortzetten. Is het theologisch en praktisch mogelijk om die 'nieuwe' hervormde kerk te vormen met christelijk gereformeerden? Iedere zondag wordt bij ons van de kansel gebeden of de Heere wil samenvoegen wat bij elkaar hoort. Is dit niet een uitgelezen kans?


Antwoord

Geachte vragensteller,

Het is reeds lang geleden dat jij een vraag stelde over kerkelijke eenheid. Door vakantie, in diensten waar mensen van allerlei pluimage bij elkaar zat, en door te vergeten heeft het lang geduurd. Hier alsnog mijn reactie. Jouw eerste vraag is of er niet de mogelijkheid is om met het bijbelgetrouwe deel van de Hervormde Kerk en de Christelijk Gereformeerde Kerken (waarin ik zelf predikant ben) een nieuwe kerk te vormen.

Laat ik allereerst mogen zeggen dat ik mij verbonden weet met de gereformeerden in de Nederlandse Hervormde Kerk. Ik ben begaan met hun worsteling rond SOW en vindt het verdrietig en gevaarlijk dat in de strijd niet één front is te maken, maar de partijen uiteen vallen. Regelmatig bid ik in de kerkdienst ook voor de hervormde broeders en zusters.

Van de kant van de Chr. Gereformeerden moet gezegd worden dat wij sinds 1834 de acte van Afscheiding tot wederkeer hebben. Dat betekent niet alleen dat toen werd teruggekeerd tot de zuivere gereformeerde leer, maar ook dat we de roeping hebben terug te keren naar de Hervormde Kerk wanneer zij terugkeert tot de gereformeerde zuivere vorm.

In hervormde kring is de discussie of je na de samenvoeging van de SOW-kerken in december 2003 als hervormden de aloude Hervormde Kerk wettig kunt voortzetten. Sommigen zeggen dat dit kan, anderen zeggen dat het dan een vorm van afscheiden is, en dat wil een rechtgeaard hervormde niet.

Zou dit wel (wettig) gebeuren dan ben ik van mening dat de Chr. Gereformeerden direct contact moeten leggen met hen om te zien of we samen verder kunnen. Overigens heeft de synode van de CGK juist in 2001 besloten dat gemeenten plaatselijk contact mogen zoeken met hervormde gemeenten van gereformeerde signatuur om te zien of daarin mogelijkheden zijn.

Ds. W. N. Middelkoop

Dit artikel is beantwoord door

Ds. W.N. Middelkoop

  • Geboortedatum:
    16-05-1965
  • Kerkelijke gezindte:
    Christelijk Gereformeerd
  • Woon/standplaats:
    Urk (Ichthus)
  • Status:
    Inactief
20 artikelen
Ds. W.N. Middelkoop

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Ik word niet normaal behandeld door mijn ouders. Ik word vergeleken met mijn broer. Ik kan niks goed doen, zelfs in de kleine dingen. Afspraken bij de huisarts worden zomaar voor mij gemaakt. Al mijn ...
Geen reacties
30-11-2022
Een vraag van een getrouwde man. Ik ben vrij chaotisch en vergeet daardoor soms dingen. Dit tot ergernis van mijn vrouw. Ik vergeet dan bijvoorbeeld ’s avonds om beneden een lamp uit te doen. Als ik d...
2 reacties
30-11-2020
Onze moeder van 78 kan eigenlijk in de nacht niet meer alleen zijn. Ze heeft erg veel pijn en is soms verward. Is er in reformatorische kring zoiets als een vrijwilligersorganisatie die bij mensen wil...
Geen reacties
30-11-2021
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering