Gebed bij de maaltijd

Ds. W.N. Middelkoop / geen reacties

01-10-2001, 00:00

Vraag

Wanneer een vader tijdens de maaltijd met zijn gezin voorgaat in het gebed, is het dan niet nodig om ook bijvoorbeeld een zegen te vragen over de prediking van het Woord alsook voor andere zaken? Er wordt door sommigen gezegd dat tijdens een maaltijd uitsluitend een zegen moet worden gevraagd over het voedsel. Zelf ben ik van mening en ook gewoon om ook de noden en zorgen voor de Heere neer te leggen en een zegen te vragen voor zowel het voedsel voor het lichaam alsook voor het geestelijke voedsel.

Antwoord

Geachte vragensteller, bedankt voor je vraag. Ik ben blij dat je vragen stellen over de inhoud van het gebed bij de maaltijd. Blij, omdat dit aangeeft dat het gebed aan tafel voor je belangrijk blijkt te zijn en niet maar een formaliteit wat erbij hoort. Je hebt er immers niet zomaar over nagedacht.
De eerste betekenis van het gebed rond de maaltijd is vragen om een zegen over het eten en danken voor de gave van het eten. Heerlijk als daarin de vader (en/of moeder en kinderen) hardop voorgaan. Het toont dat we ons afhankelijk weten van de Heere en beseffen dat ook ons dagelijks voedsel genadegave is van God. Maar al te gemakkelijk worden zulke dingen voor ons besef gewoon en een recht. Het is genade dat we het zo goed hebben.

Er is niets op tegen ook andere zaken in het gebed te betrekken. Dat kan op zondag het bidden zijn voor de kerkdiensten, op zaterdag al bidden om een goede voorbereiding op de zondag en doordeweeks mogen alle dingen die op de dag zullen passeren of gebeurd zijn erin een plaats krijgen.
Wat kan het goed doen als er voor je wordt gebeden of de Heere je wil beveiligen op weg naar school, wil helpen bij de lessen en de proefwerken, kracht wil geven voor je werk en tact in het omgaan met je collega's... Maar al te snel denken we dat bepaalde zaken te gering zijn om de Heere voor te leggen. Dat is echter geheel onjuist. Al onze noden en zorgen, behoeften en zorgen mogen we de Heere bekend maken.
Uiteraard kunnen er gezinsomstandigheden zijn waarin dit beperkt wordt. Als er kleine kinderen zijn, of als je tijd wat beperkt is door omstandigheden kan beperking nodig zijn. Laat het gezamenlijke gebed echter nooit reden zijn niet persoonlijk de Heere om al deze dingen te bidden. We bidden nooit teveel, maar altijd te weinig. God zegt ons immers in de bijbel: Bidt zonder ophouden!

Ds. W. N. Middelkoop

Ds. W.N. Middelkoop

Ds. W.N. Middelkoop

 • Geboortedatum:
  16-05-1965
 • Kerkelijke gezindte:
  Christelijk Gereformeerd
 • Woon/standplaats:
  Urk (Ichthus)
 • Status:
  Inactief

Tags in dit artikel:

bidden
geen reacties

Terug in de tijd

Een vriendin van mij vind ik heel erg leuk. Ik heb ook gevoelens voor haar. Zij weet ook dat ik haar leuk vind. Maar als...
1 reactie
30-11-2011
Ik ben benieuwd wat dominees vinden van bijna-dood-ervaringen. Bestaat dit echt? Graag een helder antwoord.
geen reacties
30-11-2005
Wat vindt u van je verjaardag vieren terwijl je pas de volgende dag jarig bent? Ik vind het geen fijn idee, maar kan gee...
15 reacties
30-11-2017
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering