Waar is de Ark des Verbonds

Ds. A. Jonker / Geen reacties

01-10-2001, 00:00

Vraag

Ik wil graag weten wat er met de Ark des Verbonds gebeurd is. Bestaat hij nog en wat is er met de stenen tafels gebeurd en waar kan ik daarover iets vinden in de bijbel?


Antwoord

Hierop zijn vanuit de Bijbel geen duidelijke antwoorden te geven. We lezen dat de stad Jeruzalem en de tempel verwoest zijn door de Babyloniërs, dat was in het jaar 587 voor Christus. We lezen ook dat koning Belsazar met zijn gezelschap dronk uit de vaten van de tempel, Daniel 5:2. Maar we vinden niet iets over de Ark des Verbonds en de daarin liggende stenen tafels. Die zijn ongetwijfeld weggevoerd naar Babel, maar daar raken ze geheel buiten het gezichtsveld. Bij de terugkeer uit Babel na de Ballingschap worden ze ook niet genoemd, net zo min bij de herbouw van de tempel.
In de tweede tempel lag volgens buiten-bijbelse bronnen in het Heilige der Heiligen een steen. In het Nieuwe Testament komen we op enkele plaatsen nog iets tegen over de Ark des Verbonds en de stenen Tafels. Daar slaat het terug op de situatie in het O.T. van 2 Korinthe 3 :3 en Hebreeën 9:2-5.
In Openbaring 11:19 wordt de ark genoemd als staande in de tempel van God, maar dat is in een hemels visioen en zegt dus niets over de plaats van de ark ten tijde van het Nieuwe Testament.

We moeten dus concluderen dat na de Ballingschap de ark, als teken van Gods tegenwoordigheid onder Zijn volk, verdwenen is. Maar het Nieuwe Testament geeft duidelijk aan dat God in Jezus Christus onder ons mensen heeft gewoond/getabernakeld. Wie Hem gezien heeft, die heeft de Vader gezien. Johannes 14:9.


Ds. A. Jonker

Tags in dit artikel:

ark
Dit artikel is beantwoord door

Ds. A. Jonker

  • Geboortedatum:
    29-03-1954
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Putten
  • Status:
    Actief
115 artikelen
Ds. A. Jonker

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Ik heb een vraag over de kinderdoop. Ik heb gezien dat hier al enkele keren een vraag over gesteld is, maar toch is me nog niet alles duidelijk. Mijn vader is van huis uit tegen de kinderdoop, terwijl...
Geen reacties
30-11-2001
Ik heb een vraag over het gebruik van medicijnen en het krijgen van kinderen. M'n man en ik zijn 30 jaar en hebben twee lieve dochters van 5 en 7 jaar waar we heel veel van houden. Vanwege een angst/d...
Geen reacties
30-11-2011
Ik ben benieuwd wat dominees vinden van bijna-dood-ervaringen. Bestaat dit echt?
Geen reacties
30-11-2005
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering