Besnijdenis

drs. N. Wolswinkel / 5 reacties

10-10-2013, 09:37

Vraag

In het boekje “Moderne wetenschap in de Bijbel” las ik over de besnijdenis. In dit boekje wordt met name ingegaan op de hygiëne van de besnijdenis. De kans op peniskanker is aanzienlijk minder wanneer men besneden is. Nu ben ik niet besneden, maar ik zat te denken: zou het zinvol zijn als ik me laat besnijden?


Antwoord

Er bestaan geen urologische richtlijnen die adviseren dat volwassen mannen zich laten besnijden. Het is niet duidelijk of de voordelen opwegen tegen de nadelen. Er bestaan wel aanwijzingen dat peniskanker bij besneden mannen minder voorkomt.

In Nederland krijgen 1:100000 mannen per jaar peniskanker, d.i. ongeveer 80 per jaar. Een huisarts maakt het gemiddeld in zijn carriere 1 keer mee. Ik heb het in 25 jaar nog niet meegemaakt. Het betreft dus een relatief klein probleem.

Sinds kort zijn besnijdenissen uit het vergoedingspakket gehaald, ook een aanwijzing dat de medische meerwaarde erg gering is.

Drs. N. Wolswinkel

Tags in dit artikel:

besnijdenis
Dit artikel is beantwoord door

drs. N. Wolswinkel

  • Geboortedatum:
    02-02-1957
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Veenendaal
  • Status:
    Inactief
331 artikelen
drs. N. Wolswinkel

Bijzonderheden:

Huisarts


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
5 reacties
Daniel
10-10-2013 / 10:43
Grotendeels eens met dhr. Wolswinkel, wel een aanvulling.

Bij een ernstige vernauwing van de voorhuid van de penis is er wel een medische meerwaarde. Dit kan een ontsteking van de voorhuid of eikel geven. De vernauwing kan ook moeilijkheden geven bij het
plassen. En last but not least een vernauwde voorhuid geeft ernstige problemen bij het vrijen of maken het onmogelijk.
Gek dat sommige verzekeringsmaatschappijen dit ook niet meer vergoeden.
mortlach
10-10-2013 / 12:50
Eerlijk gezegd dat Hobrinks boek Wetenschap en de Bijbel zo vol met onzin dat het nog maar de vraag is of deze bewering wél klopt. Ik ben blij dat het panellid dat lijkt te onderschrijven - er immers slechts sprake van aanwijzingen en dat zegt niet zo veel.

Wat Daniel zegt klopt dan weer wel, maar dat is een hele andere kwestie.
vlokje
10-10-2013 / 13:28
Wordt een duur grapje als je je tegenwoordig wilt laten besnijden. Geen enkele vergoeding meer. Als je wilt weten of iets zinvol is weeg dan alle voor en nadelen af. Maar als je op alle mogelijke manieren kanker wilt proberen te voorkomen heb je geen leven meer.
klboersma
10-10-2013 / 16:46
Als het je om hygiene is begonnen is besnijdenis nogal een rigoureuze maatregel.., gewoon dagelijks netjes wassen lijkt me meer voor de hand te liggen.
Daniel
10-10-2013 / 19:41
@vlokje......nooit meer vrijen en de sociale consequenties op de koop meegenomen, dit heeft niets met kanker te maken, ik gun iedere mens een besnijdenis, als het om religieuze reden gaat mag je zelf wel bijdragen.

Terug in de tijd

Met veel pijn en verdriet stel ik deze vraag. Een aantal jaren geleden is de diagnose Alzheimer waargenomen bij mijn vader. Op dit moment gaat het hard achteruit met hem. Hem bezoeken doet mijn zeer e...
2 reacties
10-10-2018
Ik ben veel met het geloof bezig, met het bidden en God. Hoe weet ik wat ik het beste kan doen en hoe kan God mij antwoord geven? Waaruit kan ik dat merken?
3 reacties
10-10-2012
Waarom wordt er door sommige mensen gezegd dat je zonder bekering geen belijdenis kan doen? Is waarachtige bekering een voorwaarde om je bij de kerk te voegen? Een gemeente van alleen ware gelovigen i...
Geen reacties
10-10-2008
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering