Vreemdgaan belijden

Ds. P. Koeman / 5 reacties

28-05-2013, 11:41

Vraag

Mijn vrouw en ik zijn al 35 jaar bij elkaar maar in het begin hebben wij samen gewoond en waren wij ook niet gelovig. Wij zijn met geloof in aanraking gekomen door de doop van een moeder en zus in een Pinkstergemeente. In het begin stelde dat nog niet veel voor. In de tijd dat wij nog samenwoonden ben ik met twee andere vrouwen naar bed gegaan. Omdat sommige mannen in de Bijbel openlijk ook meerdere vrouwen hadden, redeneerde ik dat dit dus mocht. Een kromme gedachte, zo besef ik achteraf. Ik heb God daarover in Jezus' naam meerdere keren om vergeving om gevraagd. In 1989 zijn wij getrouwd in onze  Pinkstergemeente en ik ben in 1991 gedoopt (mijn vrouw niet). We lezen sinds een aantal weken wel samen de Bijbel en gaan ook samen naar de kerk. Tot op heden weet mijn vrouw niet dat ik vreemdgegaan ben. Mijn vraag aan u is, moet ik het haar alsnog vertellen, in de wetenschap dat ik haar hier veel pijn mee zal doen. Ik was en ben nog steeds haar eerste grote liefde. Ik ben bang dat God straks tegen mij zegt: "Ik ken u niet, ga weg van mij." Ik durf vanwege de angst en schaamte hiermee niet naar mijn eigen voorganger.

Antwoord

Beste broeder,
 
Wat u in uw mail meldt, is inderdaad diep ingrijpend. Zelf beseft u nu des te beter hoe verkeerd dit is geweest. Het mag aan God eerlijk beleden worden. En u weet: wie zijn zonde belijdt en laat, die zal barmhartigheid verkrijgen. Al blijft daarover evenals bij David de pijn en de littekens.

Het klemmende punt is, zo begrijp ik, hoe u dit uw vrouw vertelt na jarenlang stilzwijgen. Inderdaad zal dit een keer moeten gebeuren, hoe moeilijk het ook is.

Nu begrijp ik uit uw mail dat u samen meer betrokken bent geraakt op de dienst van God in uw gemeente. Er is sprake van een groeiproces bij u en, als het goed is, ook bij uw vrouw. Juist wanneer zij meer zegen en kracht ontvangt uit het Woord van God, kan er een situatie ontstaan, waarin zij een dergelijke bekentenis -die best een klap voor haar zal zijn- kan opvangen. U zult dan zelf ook meer in staat zijn op een open en ootmoedige wijze het haar op te biechten in het besef dat een dergelijke schuldbelijdenis het nodige aan verwerking en tijd vraagt. Laat het proces van toegroeien naar zo'n moment nog wat meer rijpen, zonder dat dit betekent dat u er voor weg wilt lopen. Daarbij mag u bidden om wijsheid en tact om het op een bepaald moment eerlijk uit te spreken. Wellicht dat ook een aantal mensen die uw vrienden zijn en die u kunt vertrouwen om dit gebeuren heen staan om samen met en voor u te vragen naar het geschikte ogenblijk en om een genadig vervolg voor u beiden.

Ik wens u veel sterkte en Gods zegen.
 
Met vriendelijke groet,
Ds. P. Koeman

Ds. P. Koeman

 • Geboortedatum:
  16-04-1941
 • Kerkelijke gezindte:
  PKN (Hervormd)
 • Woon/standplaats:
  Barneveld
 • Status:
  Inactief

Tags in dit artikel:

opbiechtenoverspel
5 reacties
Miranda
29-05-2013 / 12:32
Vertel het! Ik heb hetzelfde meegemaakt en ik weet niet of je psalm 32 kent, dat gebeurde bij mij letterlijk. Ik werd opgevreten door het besef dat ik een geheim meedroeg. Het heeft ons genezing gebracht door het dal heen. En zoals dhr. Koeman zegt, als je vrouw leeft vanuit haar geloof in Jezus zal ze ook kracht en wijsheid ontvangen hierin. Bid God om leiding hierin, Hij is bij jullie.
arendine
31-05-2013 / 12:11
Dit zinnetje is een grote denkfout:
"Mijn vraag aan u is, moet ik het haar alsnog vertellen, in de wetenschap dat ik haar hier veel pijn mee zal doen."

Niet het vertellen doet pijn, maar het jarenlange liegen doet veel pijn. Ja, je vrouw zal een klap krijgen en het zal pijn doen. Maar pas daarna is het huwelijk niet meer gebaseerd op een leugen. En dat is een heel goede basis om samen verder te gaan. Als zij dat wil.

Iedere vrouw (of man) die met vreemdgaan te maken krijgt, gaat een moeilijke periode tegemoet. Ongeacht of het 35 jaar geleden of gisteren gebeurd is, vanaf het moment dat zij de informatie krijgt voelt ze de pijn van het bedrog.

In de periode erna zal het vertrouwen weer moeten worden gewonnen. De vraag is niet hoe je vrouw jou kan vergeven, maar hoe je haar kunt garanderen dat je voortaan te vertrouwen bent. In een goed huwelijk is het leven van man en vrouw met elkaar vervlochten en zijn er geen geheimen voor elkaar. Geheimen zijn schadelijk, openheid naar elkaar neemt het gevaar van een geheim weg.

Bedenk dat er nooit een goed moment is om zoiets op te biechten, er is altijd wel een argument te vinden om te wachten op een beter moment. Wacht niet te lang, want een dag wachten betekent dat je je vrouw een dag langer bedriegt, een dag wachten betekent onder de streep een dag later beginnen met het herstellen van je huwelijk.
Miranda
31-05-2013 / 16:17
Amen
Lanor
02-06-2013 / 18:32
@arendine, Amén!!
drj
03-06-2013 / 10:21
Helemaal mee eens, Arendine!

Terug in de tijd

Mijn beste vriend is christen. Ik ben al een paar keer met hem mee de kerk geweest en dat is best wel goed bevallen. Maa...
1 reactie
28-05-2014
Wat is het verschil tussen “echte verliefdheid” en “het erg fijn vinden persoonlijke aandacht te krijgen”? De scheidslij...
geen reacties
28-05-2009
Waarom zitten mensen in de reformatorische kerken na het eerste lied alweer op hun stoel of bank? Als je de wetenschap h...
geen reacties
29-05-2018
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering