Balsem in Gilead

Ds. W. C. Meeuse / 1 reactie

27-05-2013, 16:00

Vraag

Gedurende de afgelopen weken is bij ons in de kerk de uitspraak "balsem in Gilead" een paar keer gevallen. Ik weet dat deze uitspraak o.a. te vinden is in Jeremia 8:22, maar dit lijkt me meer een uitspraak die niet zomaar uit zijn context te halen is. Wat bedoelde Jeremia precies met deze uitspraak en wat is de reden dat deze tegenwoordig buiten zijn context genoemd wordt?

ADVERTORIAL

Geeft u Egyptische christenen een Pasen om nooit te vergeten?

In Egypte is het steeds lastiger om rond te komen. Voedselprijzen rijzen de pan uit. U kunt het verschil maken door een voedselpakket voor een gezin van Egyptische christenen te kopen, die wij uitdelen ter plaatse. Heel praktisch willen we hiermee handen en voeten geven aan de opdracht van God om de armen te voeden. 

Doet u mee?

Geeft u Egyptische christenen een Pasen om nooit te vergeten?

Antwoord

Aangezien ik het verband waarin deze woorden gebruikt werden, niet ken, is het ook moeilijk een antwoord te geven op de gestelde vraag.

Uit verschillende teksten (o.a. Gen. 37:25, Jer. 8:22, Jer. 46:11) blijkt dat het gebergte Gilead bekend was om zijn specerijen en geneeskrachtige balsem. Jozef wordt verkocht aan een gezelschap Ismaelieten die uit Gilead kwamen en o.a. balsem naar Egypte brachten.
 
In Jeremia 8 (en het begin van hoofdstuk 9) lezen we de klacht van de profeet over de onbekeerlijkheid van Israel. Ze wenden zich steeds weer  tot de afgoden. Zo wordt de balsem uit Gilead als voorbeeld gebruikt ter genezing en wordt het door de profeet ook geestelijk verstaan: ze hebben de geestelijke middelen veracht en niet naar de woorden van de profeten geluisterd (kanttek. SV). Zo kunnen deze woorden bedoeld zijn in een preek om heen te wijzen naar de Heere Jezus Christus. Dan zijn deze woorden niet zozeer uit hun verband gerukt, maar wordt het beeld van de geneeskrachtige balsem uit Gilead gebruikt om aan te geven dat er genezing voor de ziel is te vinden bij de Heelmeester Christus.

Ds. W. C. Meeuse

Ds. W. C. Meeuse

Ds. W. C. Meeuse

  • Geboortedatum:
    12-04-1944
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Sliedrecht
  • Status:
    Actief
  • Bijzonderheden:

    Emeritus (2011)

Tags in dit artikel:

jeremia
1 reactie
juni
30-05-2013 / 19:41
wens je toe, dat jou ogen open mogen gaan, voor deze balsem
mooi antw. v d dominee.

Terug in de tijd

Wat moet ik toch doen om van m'n boezemzonde verlost te worden? Ik voel dat ik er rigoureus mee zou moeten breken, maar het lukt me niet. Ik heb geen kracht om me te verweren tegen mijn zondige begeer...
Geen reacties
27-05-2003
Mijn man en ik zijn nu ruim een jaar getrouwd. Waar ik tegen op zie (buiten de vruchtbare dagen om) is gemeenschap. Probleem is dat ik dan moeilijk op te winden ben. Mijn man probeert mij d.m.v. een v...
Geen reacties
27-05-2006
Wij geloven in een Drie-enig God. Op welke teksten in de bijbel baseren wij dat eigenlijk? Temeer omdat er in het Oude Testament m.i. niets wijst op die Drie-enigheid.
Geen reacties
27-05-2003
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering