Beter na luisteren preek

Ds. J.L. de Jong / geen reacties

26-04-2013, 13:19

Vraag

De laatste jaren voel ik mij erg verdrietig en down. Alles loopt in mijn gezin niet zoals het hoort te zijn. Als ik mij erg verdrietig voel probeer ik een preek te luisteren en daarna gaat het juist weer een stuk beter. Kun je jezelf "een oordeel luisteren" als je op deze manier een preek beluistert?

Antwoord

Beste vraagsteller,
 
Ik zal heel eerlijk zeggen dat ik het niet gemakkelijk vind om uw vraag zomaar te beantwoorden. Dat is vooral omdat ik de situatie niet ken.
 
"Alles loopt in mijn gezin niet zoals het hoort te zijn." Dat geeft aanleiding voor een jarenlang verdrietig en down zijn. Ik hoop toch dat u hier wel eens een pastoraal gesprek over heeft gevoerd. Uw vraag hoort vooral in zo'n gesprek face to face, met iemand die de situatie kent, gesteld te worden. Zo iemand kan veel beter to the point antwoorden dan een dominee achter zijn beeldscherm.
 
Dan de vraag zelf. Kun je jezelf een oordeel luisteren? Ik ben geneigd te zeggen: waar komt die gedachte vandaan? (...) Daar zou u voor uzelf eens goed over na moeten denken. Waar kan een mens nu beter troost en houvast vinden dan in het Woord van de Heere? Wie het daar echt zoekt, zal houvast vinden!

U moet preken natuurlijk niet gaan gebruiken als een soort psychologische peptalk op de klank af om u weer wat beter te voelen. Het moet u echt om God en Zijn houvast te doen zijn! Is dat zo? Stel die vraag vooral eens aan uzelf en check dat met de manier waarop u luistert. Er lijkt mij dan geen bezwaar te zijn voor het gebruiken van de technische middelen om heel regelmatig preken (na) te luisteren. Wat een zegen dat dit kan vandaag. Ik ken veel andere mensen, die daar zo ook gebruik van maken.
 
Maar dit zijn slechts wat gedachten van een dominee op afstand. Vraag het daarom snel ook eens aan een pastor, die uw situatie kent. Het gevaar voor een "oordeel luisteren" zie ik vooral daar, waar Gods grote daden in de prediking verkondigd worden en wij er gemakkelijk koud onder blijven door de gewenning eraan.
 
Ik wens u heel veel sterkt en steun toe in de langdurige moeilijke situaties in uw gezin.
 
Een hartelijke groet,
Ds. J. L. de Jong

Ds. J.L. de Jong

Ds. J.L. de Jong

 • Geboortedatum:
  25-11-1972
 • Kerkelijke gezindte:
  Christelijk Gereformeerd
 • Woon/standplaats:
  Soest
 • Status:
  Inactief

Tags in dit artikel:

preek
geen reacties

Terug in de tijd

Aan mw. Rots. Allereerst hartelijk dank voor al uw geweldige antwoorden op veel vragen! Ik zit met iets wat ik aan u wil...
geen reacties
26-04-2014
Ik voel mezelf niet beter, want ik weet welk kwaad in ons allen zit. Alleen bij de één komt het er meer uit dan bij een ...
1 reactie
26-04-2011
Bedankt voor de Pastorie Online-uitzending van afgelopen zaterdagavond. Erg mooi en hoopgevend. Zou ik het verhaal van...
geen reacties
27-04-2021
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering