Schoonmaak Heilige der Heilige

dr. G. W. Marchal / 2 reacties

09-04-2013, 08:29

Vraag

In het Heilige der Heilige mocht alleen de hogepriester eenmaal per jaar komen. Werd daar dan ook nooit schoongemaakt? Het is toch ook niet eerbiedig als er enorm veel stof en spinnenwebben zijn?

ADVERTORIAL

Geeft u Egyptische christenen een Pasen om nooit te vergeten?

In Egypte is het steeds lastiger om rond te komen. Voedselprijzen rijzen de pan uit. U kunt het verschil maken door een voedselpakket voor een gezin van Egyptische christenen te kopen, die wij uitdelen ter plaatse. Heel praktisch willen we hiermee handen en voeten geven aan de opdracht van God om de armen te voeden. 

Doet u mee?

Geeft u Egyptische christenen een Pasen om nooit te vergeten?

Antwoord

Deze vraag ligt heel erg voor de hand. Eigenlijk is zij ook moeilijk van eenvoud. Er zijn, naar mijn besef twee mogelijkheden, waarvan de eerste voor mij de meest logische is. Het alleenrecht van de hogepriester betreft het uitoefenen van de priesterlijke functie, eenmaal per jaar. Dat betekent dat de noodzakelijke arbeid (onderhoud) op gepaste wijze kon geschieden. Veel minder waarschijnlijk is dat de hogepriester bij die eenmalige arbeid eerst zelf het noodzakelijke 'huishoudelijke' werk deed. Ik blijf dus bij het eerste antwoord.

Ds. G. W. Marchal

dr. G. W. Marchal

dr. G. W. Marchal

  • Geboortedatum:
    13-09-1943
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Welsum (33%)
  • Status:
    Inactief

Tags in dit artikel:

Heilige der Heilige
2 reacties
Confetti
09-04-2013 / 16:23
Grappig, als kind heb ik daar ook eens over nagedacht. Op een of andere manier heb ik voor me zelf toen aangenomen, dat het heilige der heilige zo heilig was, dat er geen stof en vuil zou kunnen komen ;)
Spatie
09-04-2013 / 21:30
Ja dat zijn idd vragen waar waarschijnlijk iedereen wel eens over nagedacht heeft. Ik heb ook altijd aangenomen dat het daar gewoon niet vuil werd.

Terug in de tijd

In Zondag 6 staat dat Christus de last van de toorn Gods over de mensheid heeft kunnen dragen. Betekent dit dat wij geen erfzonde hebben als de toorn van God weg is? En dat wij “met een schone lei beg...
Geen reacties
09-04-2008
Hoe moet ik verder? Na een periode van ongeveer vijf weken voel ik me heel anders dan daarvoor. Ik ben anders gaan denken over bepaalde dingen zoals de zonde. Ik had daarvoor heel weinig contact met G...
4 reacties
09-04-2012
Aan G. Slurink. Hoe kijkt u aan tegen vloeken in films? Is dat voor u een reden om een film niet (meer) te kijken? Moet je een film gelijk uitzetten als je een vloek hoort?
2 reacties
09-04-2021
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering