Vanzelf vergeven

Ds. A.J. Schalkoort / geen reacties

21-11-2012, 15:28

Vraag

Als je tot geloof komt, gaat vergeven dan vanzelf? Bij mij niet. Is het bij mij dan niet echt? (Binnengekomen via Jij daar!)

ADVERTORIAL

De Bijbel in 1 dag lezen

God zegt dat we Zijn Woord moeten kennen. Met het gratis E-book ‘De Bijbel in 1 dag’ wordt dat een stuk makkelijker! Het is geen vervanging van de Bijbel, maar wel de ultieme aanvulling.

De Bijbel in 1 dag lezen

Antwoord

Het is niet voor niets dat de Heere Jezus in het Onze Vader o.a. ons heeft leren bidden: vergeef ons onze schulden gelijk ook wij vergeven onze schuldenaren. Treffend is het antwoord dat de Heidelbergse Catechismus geeft: "Wil ons arme zondaren, al onze misdaden en ook de boosheid die ons altijd  aanhangt, om het bloed van Christus wil niet toerekenen, gelijk wij ook dit getuigenis van uw genade in ons bevinden, dat ons ganse voornemen is, onze naaste van harte te vergeven."

Het vergeven van onze naaste is geen voorwaarde om vergeving van God te ontvangen, maar wel vrucht ervan. Als wij weten dat God ons zoveel vergeven heeft om niet, waar blijven wij dan als we onze naaste niet kunnen en willen vergeven? Genade maakt vergevingsgezind. We zullen toch alle toorn en haat en wraak uit ons hart hebben weg te doen als we weten van de liefde Gods in ons leven. Wat zegt de Heere Jezus: "Hebt uw vijanden lief; zegent  ze die u vervloeken; doet wel degenen die u haten; en bidt voor degenen die u geweld doen en die u vervolgen; opdat gij kinderen moogt zijn van uw Vader Die in de hemelen is." Ook hier geldt: al wat ons ontbreekt schenkt de Heere mild en overvloedig.

Ds. A. J schalkoort

Ds. A.J. Schalkoort

Ds. A.J. Schalkoort

 • Geboortedatum:
  05-10-1948
 • Kerkelijke gezindte:
  Hersteld Hervormd
 • Woon/standplaats:
  Lunteren
 • Status:
  Actief
 • Bijzonderheden:

  Emeritus-predikant

Tags in dit artikel:

vergeving
geen reacties

Terug in de tijd

In de vraagbeantwoording 'Vergeving van zonden komt tot alle hoorders' zegt ds. Van den Brink: “In de gereformeerde trad...
geen reacties
22-11-2022
Ik heb een vraag over mijn moeder. Ik heb het vermoeden dat ze langzaamaan vergeetachtig wordt. Helaas is mijn moeder no...
2 reacties
21-11-2019
Sinds kort heb ik mijn gospelmuziek weggedaan omdat het me van God weghield. Maar is gospel voor iedereen slecht?
geen reacties
21-11-2005
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering