Eerst samenwonen en dan pas trouwen

Alie Hoek - van kooten / geen reacties

07-08-2002, 00:00

Vraag

Ik wil eerst samenwonen en dan pas trouwen. Maar m'n schoonouders vinden samenwonen niks. Ik kan er niet met ze over praten en vindt dat ze een soort van oogkleppen op hebben en ouderwets zijn. Wat vindt u ervan en wat zegt de bijbel hierover? Ik ben niet gelovig. Mijn vriendin wel.

Antwoord

Zeker vanuit de christelijke visie zie je dat er bezwaren zijn tegen samenwonen. Het huwelijk heeft niet alleen een binnenkant, dat wil zeggen dat de beide jonge mensen het uiteraard samen eens moeten zijn. Maar het huwelijk heeft ook een buitenkant, dat wil zeggen dat het in de openbaarheid gesloten wordt en dat daar getuigen bij zijn.

In de Bijbel vinden alle belangrijke gebeurtenissen in het openbaar plaats. Als je gaat samenwonen, dan negeer je die buitenkant. Bovendien is het zo met samenwonen dat je eigenlijk toch al aan het huwelijksleven begint zonder dat je Gods Zegen meekrijgt, dat moet voor christenen toch heel erg zijn.

Samenwonen is daarnaast ook geheel vrijblijvend. Je wilt het kennelijk toch nog uit kunnen maken, Je durft een heel huwelijksleven samen nog niet aan, dat op zich zou al te denken moeten geven.

Het lijkt mij sowieso heel moeilijk om als gelovige en ongelovige samen door het leven te gaan, dat op zich zou al een reden moeten zijn om over het een en ander nog eens heel goed door te praten.

Alie Hoek-van Kooten

Alie Hoek - van kooten

Alie Hoek - van kooten

Tags in dit artikel:

samenwonen
geen reacties

Terug in de tijd

Waarom mag je als je nog geen belijdenis gedaan hebt maar toch door genade weet dat je een kind van God bent en gekocht ...
geen reacties
07-08-2006
Ik wil graag reageren op het antwoord van meneer Van Dooijeweert. Mij valt het op dat vooral mensen uit de Ger. Gem. neg...
geen reacties
07-08-2006
Beste dominee Vreugdenhil, ik heb een vraag over het boekje “Borgtocht” dat u geschreven hebt. Op bladzijde 211 schrijft...
1 reactie
07-08-2014
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering