Mondwater

drs. A.J. van den Noort / 1 reactie

18-09-2012, 09:38

Vraag

Kan het gebruik van het alcoholhoudende mondwater Listerine kwaad? Ik las ooit eens dat het in verband werd gebracht met mondkanker e.d.

Antwoord

Beste vragensteller,
 
Als je op diverse internetfora kijkt wordt er van alles over het risico op mondkanker als gevolg van alcohol-houdende mondwaters geschreven.
 
Het is moeilijk om een duidelijk antwoord op je vraag te geven, omdat er meerdere factoren betrokken zijn bij het ontstaan van mondkanker. Mondkanker ontstaat vrijwel altijd bij mensen die roken en/of veel alcohol drinken. Er zijn meerdere wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar het risico op het ontstaan van mondkanker door het gebruik van bijvoorbeeld Listerine. Bij de meeste onderzoeken wordt geen verhoogd risico gevonden bij het gebruik van mondwaters.
 
Zelf schat ik hierom de kans op het ontstaan van mondkanker door Listerine (als je niet rookt en alcohol drinkt) erg klein in.
 
Met vriendelijke groet,
Art van den Noort, huisarts

drs. A.J. van den Noort

drs. A.J. van den Noort

 • Kerkelijke gezindte:
  PKN (Hervormd)
 • Woon/standplaats:
  Kampen
 • Status:
  Actief
 • Bijzonderheden:
  Huisarts

Tags in dit artikel:

kanker
1 reactie
Catherine
18-09-2012 / 10:56
Een vriendin van mij spoelde hiermee om tandsteen te voorkomen. Ze had er zoveel last van. Totdat ze het met haar tandarts erover had, ze kreeg er juist tandsteen door!
Ik denk dat dit gerucht uit hetzelfde circuit komt als de verdenking dat deodorant kanker zou veroorzaken.

Terug in de tijd

Sinds begin dit jaar is na langdurige onderzoeken geconstateerd dat ik (vrouw van in de 20) een aangeboren hartafwijking...
3 reacties
18-09-2013
Het genadeverbond is opgericht met Abraham en zijn zaad. Ik lees in Galaten 3:29 dat we alleen Abrahams zaad zijn als we...
geen reacties
18-09-2019
Een vraagje. Soms zie ik meisjes en vrouwen topless op het strand liggen. Waarom doen ze dat? In de afgelopen vakantie w...
9 reacties
18-09-2010
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering