Wisselende stemmingen

drs. N. Wolswinkel / 3 reacties

30-07-2012, 13:16

Vraag

Ik heb vaak last van wisselende stemmingen. Het is erg lastig voor mezelf, maar ook voor mijn omgeving. Het kan ook enorm verschillen op een dag. Sinds een aantal jaren slik ik de pil. Hierdoor is mijn hormoonhuishouding stabieler geworden, maar de wisselende stemmingen blijven toch (in mindere mate dan eerst) aanwezig. Wat ik zelf al geprobeerd heb, is sporten. Ik weet dat er dan 'geluksstofjes' aangemaakt worden. Dat helpt wel. Ook gezond eten werkt goed. Toch blijft het probleem en moet ik mezelf er elke keer toe zetten om me over de negatieve emoties heen te zetten, bijvoorbeeld door te gaan sporten of iets anders te doen wat m'n stemming beïnvloedt. Ik word er soms zo moe van dat elke keer die negatieve gevoelens terugkomen. Heb niet altijd zin om dit weer om te gaan buigen naar positief. Overigens lukt dit ook niet altijd. Het overkomt me ook, heb het gevoel, dat ik het soms kan ombuigen, maar dat lukt ook niet altijd. Erg lastig. Daarnaast heb ik ook veel last van mijn darmen. Volgens mij overgevoelige darmen. Ben een keer bij de huisarts geweest met mijn darmklachten, kreeg wat pilletjes ervoor, maar ze nam het niet zo serieus. Op internet gezocht op mijn klachten en het leek op PDS (prikkelbare darm syndroom). Qua geestelijke zaken herkende ik veel in hooggevoeligheidsklachten. Maar volgens mij zijn dit beide vage aandoeningen, die niet gediagnosticeerd worden. Wat moet ik hiermee? Er is trouwens een link tussen beide klachten. Als ik last van mijn darmen heb, ben ik ook vaak depri/negatieve gevoelens.

Antwoord

Een compleet antwoord geven lukt niet bij deze vraag. Een paar opmerkingen:

-De darmen kunnen erg reageren op hoe iemand zich mentaal voelt.

-Het prikkelbare darmsyndroom is vrij helder omschreven, geleerden hebben er criteria voor opgesteld. Maar je kunt inderdaad niet concreet met een bloedtestje o.i.d. meten.

-Hooggevoeligheid is geen ziekte, meer een eigenschap. De een heeft het meer, de ander minder. En zoals veel dingen in het leven: soms komt het goed uit en soms niet zo goed. Je moet het herkennen en er mee leren omgaan.

-Overigens lees ik ook over negatieve gevoelens, stemmingsklachten etc. Wanneer je daaronder lijdt, kan het een optie zijn eens te overwegen met iemand te gaan praten en de boel in kaart te brengen, en te kijken hoe je er effectiever mee om kunt gaan.

Drs. N. Wolswinkel

drs. N. Wolswinkel

drs. N. Wolswinkel

 • Geboortedatum:
  02-02-1957
 • Kerkelijke gezindte:
  PKN (Hervormd)
 • Woon/standplaats:
  Veenendaal
 • Status:
  Actief
 • Bijzonderheden:

  Huisarts

Tags in dit artikel:

darmenPDS
3 reacties
rina
30-07-2012 / 14:24
Beste vragensteller,

Ik herken wel een aantal dingen in je verhaal.

ik denk dat je het beste gebaat bent bij professionele hulp die je hierin kunnen begeleiden.
moedervan2
31-07-2012 / 10:52
Zelf ben ik ook iemand die hooggevoelig is. Darmklachten en psychisch gevoelig zijn horen hier echt bij. Wat ik me afvraag is of er geen obstakels zijn in je privé leven, die je soms dowm maken. Ik had dat wel waardoor damklachten en gevoelens van depressie steeds weer tervoorschijn kwamen. Pas nadat ik er aan had gewerkt bij een psysch kon ik beter met die achtbaan van gevoelens omgaan waardoor ik nu veel stabieler ben en meer kan ontspannen, maar desondanks kan mijn gevoel van het ene op het andere moment zo omslaan door bijna niks!
moedervan2
31-07-2012 / 10:53
ps. de pil wekte bij mij juist depressie in de hand dus misschien dat je eens een tijdje zonder kunt proberen?

Terug in de tijd

Ik ben een meisje van 17. Vanaf dat ik 12 was ben ik al te dik. Soms val ik wel af, maar het zit er ook snel weer aan. N...
6 reacties
30-07-2020
Ik heb een dochtertje van zeven jaar die dit jaar vaak boos wordt op haar vriendjes en dan driftig naar huis komt als he...
geen reacties
31-07-2019
Volgend jaar hopen mijn vriend en ik in het huwelijksbootje te stappen. Hij heeft het geloof bij mij opnieuw aangewakker...
geen reacties
30-07-2014
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering