Meer liefde voor God en naaste

Redactie Refoweb / 4 reacties

26-07-2012, 11:15

Vraag

Hoe kun je meer liefde voor God en je naaste krijgen? Liefde tot God en je naaste vind ik heel lastig, ook omdat liefhebben zo iets bijzonders is wat volgens mij echt niet zomaar ontstaat. Hoe kan ik mijn medemensen liefhebben als mijzelf? En God liefhebben met geheel mijn hart en ziel terwijl ik ondertussen vooral aan mijzelf denk? Dit is zo'n groot gebod en het lijkt mij bijna onmogelijk om zoveel aan andere mensen te gunnen en God en de mensen echt oprecht met geheel mijn hart en ziel lief te hebben.


Antwoord

Dit artikel is beantwoord door

Redactie Refoweb

  • Kerkelijke gezindte:
    Divers
  • Woon/standplaats:
    Divers
  • Status:
    Actief
2355 artikelen
Redactie Refoweb

Bijzonderheden:

Mailadres: vragen@refoweb.nl


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
4 reacties
vlokje
26-07-2012 / 15:31
Het klinkt misschien raar, maar als jij vooral jezelf helemaal accepteert, ja vooral liefhebt als een schepping van God, krijg je ook meer liefde, respect en waardering voor al je naasten.

Als je zelfrespect hebt omdat je door God op de wereld gezet bent, dan betekent eigenliefde geen egoïstische liefde, maar vooral jezelf waardevol vinden, omdat God je ook de moeite waard vind.
Eigenliefde is nodig, zonder dat kun je nooit oprecht van anderen houden. Een ander staat niet boven jou, maar gelijk aan jou. In mijn ogen staat jezelf liefhebben en de ander op hetzelfde niveau. Méér van anderen houden dan van jezelf is niet wat God bedoelt, want dan zie je het stuk schepping van God in jezelf over het hoofd.
Jij hebt talenten gekregen, om iedereen, God, jezelf, je naasten mee te dienen. Maar sla jezelf in dit rijtje niet over, want dat is scheefgroei.
Een mooi boek is Ontluiken van Edith Schouten
plderoos
26-07-2012 / 21:37
1 John 5:2 Hieraan kennen wij, dat wij de kinderen Gods liefhebben, wanneer wij God liefhebben, en Zijn geboden bewaren.

Moelijker is het niet. Als jij je aan Gods geboden wilt houden heb je Hem lief, en als je Hem liefhebt heb je ook je naaste lief want Gods geboden zijn altijd ten gunste van jouw naaste.
vlokje
26-07-2012 / 23:44
plderoos: je tekst lijkt zich te richten op alleen de 'kinderen Gods'. Wie zijn dat precies?

Volgens mij en veel ook niet christenen mogen we van al onze naasten houden, of zie je dan ten onrechte alle mensen als kinderen Gods?
plderoos
27-07-2012 / 07:45
@ Vlokje, Is niet mijn tekst :-)

Volgens dezelfde schrijver, in (het evangelie naar) Johannes 1:12 zijn zij die geloven de kinderen Gods. Maar als Jezus 'de Samaritaan' mijn naaste noemt dan mag je er mijns inziens vanuit gaan dat het gebod lief te hebben ook richting al mijn naasten geldt. En als je dat doet, je daarvoor inspant, dan weet je daaraan dat je God liefhebt. en vice versa :-)

Terug in de tijd

Ik heb een vraag aan een arts. Mijn dochter verkeert al maanden in onzekerheid over bultjes en opgezette klieren in haar nek. Ze is al twee keer bij de huisarts geweest en kwam teleurgesteld terug, zo...
Geen reacties
26-07-2010
Op dit moment ben ik me aan het verdiepen in haptotherapie (het spreekt me aan omdat het over het voelen van je lichaam gaat; iets wat ik heel moeilijk vind en met  reguliere GGZ niet doorheen kom). M...
Geen reacties
26-07-2022
Hoe moet ik hier mee omgaan? Ik ben een gehuwde vrouw, ik ben 20 jaar heel gelukkig getrouwd geweest. Mijn geliefde man op jonge leeftijd verloren. Hertrouwd een aantal jaren later. Ik heb weer een li...
Geen reacties
26-07-2006
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering