Bang dat ik mezelf bedrieg

Ds. N.P.J. Kleiberg / Geen reacties

01-10-2001, 00:00

Vraag

Ik denk en geloof dat ik een kind van God ben, maar toch ben ik soms bang dat ik mezelf bedrieg. Niet alleen omdat ik steeds meer mijn zonden inzie, maar ook omdat ik het eigenlijk veel te mooi en waardevol vind voor mij. Kun je dan eigenlijk nog wel zeker hiervan zijn?


Antwoord

In de eerste plaats kan ik vanuit het schrijven niet beoordelen wat je gronden zijn om te stellen dat je een kind van God bent. Ik denk dat je jezelf daar eerst nauw in moet onderzoeken. Heeft een preek je hart geraakt? Of is het vanuit het Woord dat het aan je hart bevestigd werd? Mocht je door middel van het Woord overtuigd worden dat het bloed van Christus reinigt van alle zonden? Ons geloof wordt altijd door het Woord bevestigd en vanuit het Woord gevoed.
Je schrijft: ik denk en ik geloof. Voor het "ik denk" ben ik altijd bang, omdat ik een verduisterd verstand heb, dat me altijd weer bedriegt. Indien je vanuit het geloof het mag weten, dan zal het bestreden worden. Dan juist ga je bemerken, hoe de duivel je je geloof probeert aan te vechten. Mensen, die die strijd niet kennen, daar vrees ik wel eens voor, dat ze niets van het werk van Christus in hun leven kennen. Dat ze alleen maar een verstandskennis hebben.
Een "kenmerk" van het "in Christus-zijn" is juist dat we meer van onze zonden gaan zien. De vaderen zeiden dan "minder zonden doen, groter zondaar worden". Dan gaan zelfs de kleine zonden ons voor ogen komen. En dan blijkt dat het van Christus zijn juist een strijdend leven gaat geven. De zonden die mijn ijdele vlees altijd gestreeld hebben, zullen verlaten moeten worden. En wat is daartoe de Geest nodig. De Geest, Die overtuigt van zonde, gerechtigheid en oordeel.
En door die Geest kunnen we zeker zijn van het werk van Christus. Want die Geest leert ons spreken "Abba Vader". En hoewel aan onze kant de aanvechtingen en daardoor de onzekerheden naar boven komen, zal die Geest altijd weer leiden in de zekerheid van het geloof.
Het geloof is zeker en kent geen twijfel. Echter de gelovige kan twijfelmoedig zijn. Daarom roept Paulus het uit: ik ellendig mens. Het goede dat ik wil doen, doe ik niet, en het kwade dat ik niet wil doen, doe ik.
Leg daarom al je vragen en al "twijfels" maar voor de Heere neer. Hoe kan Hij dan vanuit het Woord weer bemoedigen, zodat je niet op jezelf, maar op Christus mag zien.

Ds. N. P. J. Kleiberg

Lees meer artikelen over:

geloofstwijfelgeloofszekerheid
Dit artikel is beantwoord door

Ds. N.P.J. Kleiberg

  • Geboortedatum:
    03-05-1945
  • Kerkelijke gezindte:
    Hersteld Hervormd
  • Woon/standplaats:
    Achterberg
  • Status:
    Actief
78 artikelen
Ds. N.P.J. Kleiberg

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Ik heb een probleem. Als ik boos of verdrietig ben kan ik niet praten, ik voel me dan helemaal verstikt. Dat was als kind al; ik ben nu bijna veertig. Met als gevolg dat een woordwisseling dagen kan d...
5 reacties
30-11-2021
Tijdens een bijbelstudie heb ik gehoord dat de duivel de engel van de muziek was. Hier hebben we toen ook een bijbeltekst over gelezen, maar dat kan ik niet meer vinden. Weten u hier iets van en waar ...
Geen reacties
30-11-2001
Samen met mijn man ben ik inmiddels drie jaar getrouwd. We hebben een kindje van 1,5 jaar. In mijn huwelijk ben ik best tevreden, m.u.v. het gedeelte intimiteit/seksualiteit. Regelmatig voel ik me bez...
15 reacties
30-11-2012
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering