Vier of drie oerelementen

Ds. M.F. van Binnendijk / 6 reacties

25-05-2012, 14:00

Vraag

In het kader van de verduurzaming van onze samenleving kom ik regelmatig tegen dat men zich daarbij baseert op vier zogenaamde oerelementen: lucht, water, vuur en aarde. Is dat wel bijbels? En wat doet God wanneer wij niet goed omgaan met de opdracht om de schepping te bebouwen en te bewaren?

Antwoord

De vier genoemde oerelementen lucht, water, vuur en aarde komen weg uit het antieke Griekse denken. Ze kregen internationaal bekendheid door Dan Brown's roman "Angels and Demons" (in Nederland uitgegeven als "Het Bernini Mysterie"), waarbij deze vier oerelementen als "Leitmotiv" de "Illuminati Ambigram" vormen. Deze "volmaakte diamant" opgebouwd uit de woorden Earth-Air/Fire-Wind kan zowel achterstevoren als ondersteboven gelezen worden, waarbij Brown gebruik maakt van een quasi-Gotisch schrift als de Engelse taal. (Zie hier).

De Bijbelse oudheid noemt niet vier, maar drie oerelementen: hemel, zee en aarde (Genesis 1), waaraan God onze cultuuropdracht heeft verbonden (te vinden in Gen.1:28) gefundeerd in en geconcentreerd op rentmeesterschap. God heeft ons de opdracht en belofte gegeven deze aarde (ËrËts) te (be)bouwen.

Het woord aarde afgeleid van het woord iridu, dat stamt uit de oudste cultuur op aarde, de SumeriÎrs betekent: een plaats die verlaten moet worden; niet-thuis-zijn; niet-op-je-plek-zijn. De zee (haíyam) zal eenmaal ophouden te bestaan. Hij geeft ons de levensadem (ruíach Adonai) in de neus, en vanaf Pinksteren ook in de ziel. We leven als rentmeesters vanuit Gods belofte van een nieuwe hemel en een nieuwe aarde, waarop gerechtigheid woont.

Milieubederf, zowel stoffelijk als geestelijk, brengt ons onder het oordeel. Aan wie is de ondergang van de wereld anders te danken dan aan onszelf? Door het uitputten van de aarde en een verkeerd gebruik zijn we bezig aan zelfmoord op grote schaal.

A propos... over gerechtigheid gesproken: de aarde telt op dit moment ca. 6,9 miljard mensen (de 7-miljardste wordt dit jaar geboren). Met alle technische kennis, middelen en inzet, op de juiste plaats en manier toegepast (!), is het mogelijk om 12 miljard mensen te voeden. Met andere woorden: hongersnood is per definitie niet nodig, maar een gevolg van onrecht.
 
Ds. M. F. van Binnendijk,
Hervormd predikant te Rotterdam

Ds. M.F. van Binnendijk

Ds. M.F. van Binnendijk

 • Geboortedatum:
  30-11-1963
 • Kerkelijke gezindte:
  PKN (Hervormd)
 • Woon/standplaats:
  Stadskanaal
 • Status:
  Actief
 • Bijzonderheden:

  Lees ook: het weblog 'Dominee in de bajes'

Tags in dit artikel:

dan brownGrieksrentmeesterschap
6 reacties
Daniel
25-05-2012 / 14:14
Fijn antwoord van Ds. M.F. van Binnendijk, ik ben trots op zo'n dominee.
Het ontroerd me ook.
mortlach
25-05-2012 / 17:17
Ik vermoed dat Dan Brown een beetje te veel eer krijgt. Mij lijkt het dat de 4 elementen 'gewoon' een basisbegrip is dat iedereen kent of hoort te kennen, ook als je geen slechte thrillers hebt gelezen.
maaarten
25-05-2012 / 19:15
@mortlach

waarom zou iedereen dat eigenlijk weten? tja, bij Grieks op de middelbare school heb ik het geleerd, maar niet iedereen doet gymnasium hè.... je kan moeilijk kennis van klassieke Griekse filosofie van iedereen verwachten......
mortlach
26-05-2012 / 09:08
@maaarten: Goed, misschien overschat ik het kennisniveau van de gemiddelde Nederlanders. Maar om het begrip 'de vier elementen' te kennen hoef je toch echt geen gymnasium te hebben - heb ikzelf ook niet, maar ik lees wel eens een boek.
Pompelmoen
29-05-2012 / 12:37
Hartelijk dank voor dit heldere antwoord! Hier kunnen ook andere Refowebbers hun voordeel doen, zoals meneertje Kruipolie http://www.refoweb.nl/dwars/953/treurnis-volgens-de-milieukoran/
Bert
29-05-2012 / 14:00
Mooi antwoord inderdaad.

Terug in de tijd

Aan ds. Tuinier. Een tijdje geleden vertelde ik dat ik bang ben dat Christus toornt tegen mij. Dat is verdiend. Kan het ...
2 reacties
26-05-2017
Ik weet het even niet meer. Ik heb een dochter van tien, bij wie het nooit goed is, wat je ook probeert en ik kan er nie...
2 reacties
26-05-2016
Sinds vier maanden heb ik contact met een jongen. We hebben elkaar ontmoet op een christelijke datingsite. De eerste wee...
geen reacties
25-05-2009
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering