Verschillende predikanten rond Avondmaal

Ds. N. den Ouden / 2 reacties

15-03-2012, 13:44

Vraag

Geachte dominee van de HHK. Ik heb een vraag m.b.t. de bediening van het avondmaal. Ik kerk in een (vacante) gemeente van de HHK. Nu gaan er bij ons verschillende predikanten en studenten voor. Het is al meerdere keren voorgekomen dat drie predikanten 'inbreng' hebben tijdens het avondmaal. Dan bedoel ik: de eerste dominee doet de voorbereiding, de tweede bedient het avondmaal, en de derde houdt nabetrachting. Is dit gepast? Ik heb hier moeite mee. Bij voorbaat dank voor uw antwoord.


Antwoord

Het is het meest 'ideaal' als alle drie de diensten door dezelfde voorganger geleid worden. Dan kan er in de stof een lijn gevolgd worden en dan beleeft de voorganger samen met de gemeente ook de voorbereiding en de nabetrachting. Als predikant vind ik het ook niet fijn om ergens alleen een avondmaalsdienst te leiden.

Drie diensten door dezelfde predikant in een vacante gemeente is echter vaak praktisch gezien niet haalbaar. Voor twee diensten op avondmaalszondag zou dat eigenlijk wel moeten kunnen. Daar zouden kerkenraden én predikanten hun best voor moeten doen, al kan zich altijd de situatie voordoen dat het een keer niet lukt, en het zal ook zo zijn dat het dan vaak niet precies om de drie maanden avondmaalszondag is. Maar ik geef u wel gelijk in de moeite die u hier mee hebt. Blijft wel staan dat we in dit alles hebben uit te zien naar de bediening van Gods Geest.

Hartelijke groet,
Ds. N. den Ouden

Tags in dit artikel:

Heilig Avondmaal
Dit artikel is beantwoord door

Ds. N. den Ouden

  • Geboortedatum:
    25-10-1969
  • Kerkelijke gezindte:
    Hersteld Hervormd
  • Woon/standplaats:
    Leerbroek
  • Status:
    Inactief
125 artikelen
Ds. N. den Ouden

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
2 reacties
Roozemond
16-03-2012 / 13:20
Herkenbaar. 2 jaar terug hadden wij ook 2 verschillende dominees op de dag van het HA.
Maar tegelijk is het voor ons de vraag wat nu eigenlijk onze echte moeite hierin/hiermee is.
Tenslotte gaat het niet om wie er op de preekstoel staat maar om God Zelf Die door Zijn knechten heenwerken wil.
wk156
18-04-2012 / 16:39
Ik heb ook wel mee gemaakt (niet in de HHK) dat de voorbereiding een gelezen preek was. Ik heb dat niet echt als een probleem ervaren, het gaat toch om de inhoud van de preek.

Terug in de tijd

Bij mijn gemeente volg ik de belijdeniscatechisatie. Nu heeft de kerkenraad mij aangesproken op het dragen van een baard omdat dit volgens hen in strijd is met de identiteit van onze gemeente. Omdat z...
Geen reacties
15-03-2018
Vandaag is er iemand voor de trein gesprongen... Waarom laat God dit toe? Wat voor bedoeling heeft hij hiermee?
Geen reacties
15-03-2004
Pas had ik op mijn studentenvereniging een gesprek met een ander lid. Hij wees mij erop dat ik bepaalde dingen niet goed had gedaan, iets waar ik hem gelijk in moest geven. Ik ben heel erg geschrokken...
1 reactie
15-03-2010
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering