Gevoelens voor oude liefde

C. M. Chr. Rots - de Weger / 1 reactie

24-01-2012, 12:41

Vraag

Aan mevrouw Rots. Ik mag getrouwd zijn met een lieve man. Ik kende hem zo'n vijf jaar toen ik zwanger werd. In die tijd kende ik ook een andere jongen, die me dierbaar was, maar daar heb ik toen weinig over gedacht. Ik was blij met mijn vriend en -tot mijn schaamte- vooral bezig met lichamelijk contact. Die ander was en bleef wel steeds op de achtergrond van mijn gedachten aanwezig. Pas na drie jaar huwelijk kwam hij -door een gebeurtenis- met kracht naar boven en moest ik voor mezelf toegeven dat ik van hem (die andere jongen) hield. In de tijd dat ik zwanger werd, twijfelden we regelmatig over onze relatie. De zwangerschap bracht ons tot een huwelijk. Ik weet niet goed wat ik er van moet denken, maar vast staat voor mij dat ik mijn eigen man trouw wil zijn en blijven. Ik kan wel van hem houden, maar het voelt niet zo puur en diep als voor de andere jongen die ik gekend heb. Mijn vraag is of en hoe ik de gevoelens die er richting de andere 'liefde' nog steeds zijn, kan verwerken en achter me kan laten? Hartelijke groet, een jonge vrouw.


Antwoord

Beste vraagsteller,

Er is maar één ding dat u kunt kiezen en dat is zoals u zelf schrijft: trouw zijn en blijven aan uw man (en kind). Ik zal niet zeggen dat u die ander móét vergéten, want dat hoeft niet als u voor uzelf helder hebt waar uw verantwoordelijkheden liggen. U mag best eens aan die 'liefde' denken… met weemoed om wat had kúnnen zijn. Maar goed, het ís niet zo. En hoeveel spijt u ook zou kunnen hebben, gedane zaken nemen geen keer. "Verwerken" vind ik een naar woord en "achter u laten" hoeft niet "vergeten" te zijn als u alles wat u meemaakt in uw leven verweeft met uw gedachten, gevoelens en uw daden. Maak daarbij dan niet de fout om oude liefde te verheerlijken, want ook met die oude vriend zou het leven niet volmaakt geweest zijn!

Met andere woorden: u leeft nu, mét uw gezin. Die keus is gemaakt. Dáár ligt uw verantwoordelijkheid. Kies daar dus iedere keer opnieuw voor. Dat heet "trouw". Dat hebt u bij uw huwelijksbelofte immers ook beloofd! Nee, dat is niet altijd even gemakkelijk, maar u weet dat u om "kracht voor vandaag en nieuwe moed voor morgen" mag bidden?

Gode bevolen,
Marijke Rots

Tags in dit artikel:

trouwverkering uit
Dit artikel is beantwoord door

C. M. Chr. Rots - de Weger

  • Geboortedatum:
    18-02-1947
  • Kerkelijke gezindte:
    Christelijk Gereformeerd
  • Woon/standplaats:
    Aalten
  • Status:
    Actief
1499 artikelen
C. M. Chr. Rots - de Weger

Bijzonderheden:

Marijke leverde op 25-05-2017 haar 1000ste antwoord in de vragenrubriek af.
Lees hier het jubileuminterview.

Bekijk ook:

 

 


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
1 reactie
Daniel
25-01-2012 / 12:04
'Hunkert naar hetgeen hij zien al, wenst terug t'geen hij eens zag'

Het alledaagse leven is een ander leven dan het 'dagdroom' leven.

Terug in de tijd

Wat is het inhoudelijke verschil tussen de SRB en de SRA?
Geen reacties
24-01-2007
Aan wie schreef Paulus zijn brieven? Neem nou de brief aan de Korinthiërs. In de eerste brief staat: "Aan de gemeente Gods, de geheiligden in Christus Jezus...". Wie zijn dat? Kun je dat nu overzetten...
Geen reacties
24-01-2011
Hier een vraag waar ik enorm mee zit; ik heb verkering met een hele lieve vriend en zo nu en dan hebben wij het wel eens over het huwelijk en het (samen)leven als je getrouwd bent. Het feit is dat ik ...
Geen reacties
24-01-2007
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering