Begraven vanuit de kerk

Ds. J. Roosenbrand / Geen reacties

14-09-2011, 17:21

Vraag

Mijn collega/vriendin gaat overlijden en is jaren geleden uit de Gereformeerde Kerk gestoten. Kan ze wel begraven worden vanuit de kerk?


Antwoord

Beste vragensteller,

Om te beginnen, wat een moeilijk vooruitzicht voor je/jullie! Verder ben ik wat verlegen om zomaar iets te zeggen over jullie situatie omdat ik er te weinig van weet. Hoezo en hoe "uit de Gereformeerde Kerk gestoten"? Ik krijg de indruk dat er nogal wat gepasseerd is, maar dat is maar een idee. En wat bedoel je precies met "begraven worden vanuit de kerk"? Wil je het kerkgebouw gebruiken of wil je toestemming voor een samenkomst die georganiseerd wordt vanuit de Gereformeerde Kerk? Misschien weet je dat begrafenis-samenkomsten geen officiële erediensten zijn, maar samenkomsten die niet volgens vaste regels georganiseerd hoeven te worden. Je hoeft geen kerklid te zijn om vanuit een bepaalde kerk begraven te worden. Het werd in de beginperiode van de vroege kerk zelfs als een christelijke deugd gezien om mensen een fatsoenlijke begrafenis te bezorgen, ook (juist?) wanneer ze niet bij de kerk hoorden en niemand hadden die naar ze omzag. Wil je alleen het gebouw gebruiken, neem dan contact op met de kerkmeester, kosters of wie er over dat soort zaken gaat. Het kan, ik ken de voorgeschiedenis niet, natuurlijk wel raar zijn om een kerkenraad te vragen een samenkomst te organiseren als je van hen juist (bewust?) afscheid hebt genomen in een eerder stadium. Maar dan nog lijkt het mij geen onoverkomelijk bezwaar. Er zijn geen regels, aan de hand waarvan de kerk bij voorbaat zou moeten weigeren of andersom, aan de hand waarvan je bij voorbaat "in je recht" staat. Ik kan er ook niks over zeggen omdat je dit het beste gewoon kunt opnemen/vragen aan de betreffende kerk.

Wat is recht in dit soort zaken? Belangrijk is dat je voor je overlijden recht tegenover God komt te staan, wat er ook is gebeurd. Daarvoor is het nu, zo begrijp ik, nog niet te laat. Jezus zegt dat Hij de weg, de waarheid en het leven is. Mijn beste advies kan dus alleen zijn: vlucht in Zijn armen, daar is genade voor de grootste zondaar. Bij Hem is leven, ook na een begrafenis. Vanuit welke kerk of plaats dan ook.

Hartelijke groet en Gods genade toegewenst,
Ds. H.J. Roosenbrand

Lees meer artikelen over:

dood
Dit artikel is beantwoord door

Ds. J. Roosenbrand

  • Geboortedatum:
    05-07-1978
  • Kerkelijke gezindte:
    Gereformeerd Vrijgemaakt
  • Woon/standplaats:
    Hoofddorp/Haarlemmermeer
  • Status:
    Inactief
18 artikelen
Ds. J. Roosenbrand

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Nadat mijn moeder ernstig ziek is geworden, is er veel veranderd. Eerst wat achtergrondinformatie. Ik heb een christelijke achtergrond (HHK), maar het bleef bij één keer per week naar de kerk, geen Bi...
1 reactie
14-09-2017
Ik las onlangs wat over de nieuwe psalmberijmingen onder het motto, 'Psalmen voor nu'. Hoe kijkt u hier tegenaan? Persoonlijk vind ik het een heel goed idee. Juist, zodat mensen de teksten beter begri...
Geen reacties
14-09-2005
Wanneer weet ik of ik bekeerd ben? Is het een bepaald gevoel? Of echt een drastische verandering in je leven?
Geen reacties
14-09-2016
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering