Jarenlang seksueel misbruikt

C. den Hamer / 1 reactie

02-08-2011, 08:48

Vraag

Ik heb een lastige vraag en ik hoop dat u me enigszins wegwijs kunt maken in mijn probleem. Ik ben vele jaren (18 jaar) seksueel misbruikt. Hierdoor zijn mijn seksuele gevoelens al vroeg geprikkeld. Ik heb nooit een relatie gehad. Wel is het zo dat als ik bijvoorbeeld een baby op schoot heb, of zie dat een baby borstvoeding krijgt, ik dan weer geprikkeld word. Dit vind ik echt afschuwelijk, omdat het geheel tegen mijn gevoel in gaat en dit geeft dan ook veel verwarring en het liefst probeer ik dat te voorkomen. Dit lijkt me meer een gevoel dat thuishoort bij een moeder, maar niet bij een ongehuwde, alleenstaande vrouw. Ik zou wel eens willen weten of er meer (misbruikte) vrouwen zijn die dit probleem hebben en hoe ik hier mee om kan gaan. Verder is het zo dat ik vroeger helaas geen seksuele voorlichting heb gehad. Ik wil dit nu voorzichtig aan wel proberen, maar ik weet niet goed wat bijvoorbeeld verantwoorde lectuur is. Ik schaam me wel om dit te schrijven, maar ik weet niet met wie ik dit anders beter zou kunnen bespreken. Ik hoop dat u tijd en gelegenheid kunt vinden om mij te antwoorden.

ADVERTORIAL

De Bijbel in 1 dag lezen

God zegt dat we Zijn Woord moeten kennen. Met het gratis E-book ‘De Bijbel in 1 dag’ wordt dat een stuk makkelijker! Het is geen vervanging van de Bijbel, maar wel de ultieme aanvulling.

De Bijbel in 1 dag lezen

Antwoord

Naar ik begrijp heb je al op jonge leeftijd te maken gehad met seksueel misbruik. Ook al is er sprake van misbruik, tijdens het seksueel misbruik ontstaan er ook bij het slachtoffer vaak seksuele gevoelens en kan er zelfs sprake zijn van een orgasme. Het lichaam reageert nu eenmaal bij stimulering ook als het op dat moment niet gewenst wordt. Dit is een proces gestuurd vanuit de hersenen die uiteindelijk bewerkstellingt dat er lichamelijke prikkeling ontstaat. Het voert nu te ver om dit proces helemaal uit te leggen.

Nu is het echter geen zeldzaamheid dat jonge moeders die een baby op schoot hebben of aan de borst dezelfde prikkels ervaren die jij ook hebt. Het gaat hier om hetzelfde -als hierboven- proces. Nu kan ik mij voorstellen dat jij er niet op zit te wachten als er een baby op schoot wordt gezet er seksuele prikkels ontstaan. Toch hoop ik dat je schuldgevoelens en verwarring erover wat kunnen afnemen. Het is een onwillekeurig proces waar je niet veel invloed op hebt als het plaatsvindt. Begrijp goed dat je al (te) vroeg en niet uit te sluiten veelvuldig, seksueel gestimuleerd bent. Er is dan ook niet veel nodig om dit dan te laten ontstaan. Ik zou tegen je willen zeggen: Het gaat er niet om wat je voelt, maar wat je ermee doet." Als je het ervaren in dergelijke situaties van seksuele prikkels een wat rustigere plaats kunt geven heeft dat mogelijk ook tot effect dat het zal afnemen.

Je vraagt ook om enige literatuur. Wat ikzelf een erg mooi voorlichtend boek vindt is "De Intiemste Band" van Gary Chapman en "De vijf talen van de liefde" van dezelfde schrijver. Je kunt deze boeken online bestellen bij Boek-plus.nl.
 
Kees den Hamer,
Psychotherapeut/seksuoloog

C. den Hamer

C. den Hamer

 • Geboortedatum:
  15-03-1953
 • Kerkelijke gezindte:
  Gereformeerd Vrijgemaakt
 • Woon/standplaats:
  Zwolle
 • Status:
  Actief
 • Bijzonderheden:

  Psychotherapeut/Seksuoloog NVVS, GGZ Cruciaal

1 reactie
oscarku
03-08-2011 / 16:58
Wat ik denk ik in jou positie ook handig zou kunnen zijn wanneer je een betrouwbare vriend krijgt of hebt om dit voor te leggen en het er over te hebben.

Terug in de tijd

Kort na de gemeenschap verlies ik (volgens mij een groot gedeelte) het zaad van mijn man alweer. Kan ik hierdoor niet zw...
geen reacties
02-08-2007
Voor iemand uit de Ger. Gem. Rond de tijd van de middelbare school, had ik het best moeilijk met het geloof. Eigenlijk w...
geen reacties
02-08-2013
Ik ben verslaafd aan muziek. Ik weet niet of ik het echt zo moet noemen, maar ik uit al mijn gevoelens d.m.v. muziek lui...
geen reacties
02-08-2006
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering