Duivel alomtegenwoordig

Ds. A. van Vuuren / Geen reacties

29-03-2011, 13:00

Vraag

Is de duivel ook alomtegenwoordig?


Antwoord

Wat zit er nu achter deze vraag, vroeg ik me af. Louter nieuwsgierigheid of angst voor de duivel die je overal op de hielen zit?

Op de gestelde  vraag moeten we zonder meer “nee” antwoorden. Althans, als in de vraag een zelfde soort alomtegenwoordigheid als die van God is bedoeld. God is overal tegenwoordig zowel in de hemel als op de aarde. De duivel niet. Die kan en mag in de hemel niet meer komen blijkens het eerste deel van Openbaring 12.

In de dogmatiek wordt de alomtegenwoordigheid als een van de eigenschappen van God beschouwd. Maar die mag je niet los zien van andere eigenschappen zoals bijvoorbeeld zijn almacht. In die zin is de Satan niet overal tegenwoordig. Dat zou te veel eer voor hem zijn.

Maar laten we tegelijkertijd waken voor onderschatting, alsof de duivel op aarde niet overal werkzaam kan zijn. Hij heeft, als opperbevelhebber van de kwade machten, veel soldaten ter beschikking. Via die boze geesten bestookt hij met name Gods kinderen.

Zoals in een aardse oorlog onderschatting van de tegenstander een strategische en gevaarlijke blunder is, zo geldt dat ook in de geestelijke strijd. Dus wees op je qui-vive. Waakt en bidt opdat je niet in verzoeking komt. Laat de Held bij wie hulp is besteld, de meerdere David, je sterkte zijn (Ps.89) Laat Zijn alomtegenwoordigheid je tot troost zijn. En wees werkzaam met de opwekking uit Efeze 6:10 en 11: “Voort mijn broeders, wordt krachtig in de Heere en in de sterkte van zijn macht. Doet aan de gehele  wapenrusting van God, opdat gij kunt staan tegen de listige omleidingen van de  duivel.“ Wij zijn zwak, de duivel is machtig, maar de Heere is almachtig.

“Geen mensenkind kan hem (duivel) verslaan;
’t was gauw voor ons verloren,
Als Hij niet in de bres zou staan,
de Held door God verkoren.
Die Heiland, u weet
dat Hij Christus heet,
De Heer, groot in kracht,
Staat boven elke macht:
Gods Koninkrijk gaat komen.” (bundel: Uit aller mond.)

Hartelijke groet,
Ds. A. van Vuuren

Lees meer artikelen over:

alomtegenwoordigduivel
Dit artikel is beantwoord door

Ds. A. van Vuuren

  • Geboortedatum:
    02-11-1948
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Capelle a/d IJssel
  • Status:
    Actief
131 artikelen
Ds. A. van Vuuren

Bijzonderheden:

Emeritus-predikant


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Ik ben een 22-jarige vrouw, die graag het volgende zou willen weten. In Lukas 22 zegt de Heere Jezus tot Simon Petrus: "Ik heb voor je gebeden, opdat je geloof niet zou ophouden. En als je eenmaal tot...
Geen reacties
29-03-2010
Ik ben een meisje van vijftien jaar en ik ben zwanger. Ik snap alleen niet hoe dat kan. Hoe kun je nu zwanger raken? En wat moet ik nu doen?
Geen reacties
29-03-2004
Ik hield veel van een jongen. We voelden allebei dat we naar elkaar toe groeiden. Maar toen puntje bij paaltje kwam, kwam het hoge woord eruit: "ik ben homofiel", zei mijn 'vriend' (we hadden nog geen...
Geen reacties
29-03-2003
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering