Geen zaad

drs. N. Wolswinkel / Geen reacties

22-02-2011, 15:00

Vraag

Mijn man en ik kunnen geen kinderen krijgen doordat mijn man geen zaad heeft. Buiten het feit dat dit heel verdrietig is voor ons beiden, heb ik een vraag waar ik al langer mee loop. Mijn man is nogal stevig en zwaar, te zwaar en hij rookt erg veel. Nu weet ik dat gyneacologen vaak al zeggen dat het bij een kinderwens verstandig is om niet te roken en af te vallen. Tegen ons is dit nooit gezegd. Ik heb aangenomen dat dit was omdat er geen zaad is en het dus niet van invloed kan zijn op de kwaliteit van het zaad of de hoeveelheid. Maar nu ga ik soms toch twijfelen en vraag ik me af of het niet verstandig is om toch te stoppen met roken en af te vallen. Er is geen oorzaak bekend, dus daar is niet veel aan te veranderen. ICSI en IVF etc. zijn ook geen optie, omdat er geen zaad is. Alleen donorzaad, maar daar staan we zelf niet achter. Zou het gewicht en roken toch enige invloed kunnen hebben op het afwezig zijn van zaad? Vriendelijk bedankt voor het antwoord!


Antwoord

Wanneer er geen zaadcellen in het sperma zitten, dan lijkt het me niet waarschijnlijk dat deze terugkomen na afvallen en stoppen met roken. Voor de rest: ik hoop dat, na alle gezondheidsvoorlichting die er is geweest, je het antwoord op de vraag of werken aan overgewicht en stoppen met roken verstandig is zelf al weet...Daar heb je mijn opmerkingen vast niet voor nodig.

Drs. N. Wolswinkel

Lees meer artikelen over:

kinderloosmedischvruchtbaarheid
Dit artikel is beantwoord door

drs. N. Wolswinkel

  • Geboortedatum:
    02-02-1957
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Veenendaal
  • Status:
    Inactief
331 artikelen
drs. N. Wolswinkel

Bijzonderheden:

Huisarts


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Onze oudste zoon van 5 jaar is sinds de komst van zijn jongere zusje, die nu 1,5 jaar oud is, vaak erg opstandig, boos en onhandelbaar. Sinds drie maanden heeft hij er een broertje bij en even leek da...
6 reacties
22-02-2014
Ik heb nu ruim een maand verkering met mijn vriendin. Hiervoor heb ik twee jaar verkering gehad met een meisje dat veel problemen kende. Na een half jaar met haar verkering te hebben gehad, wist ik al...
Geen reacties
22-02-2010
Waarom mogen mensen in 'strengere' kerken niet in in een witte trouwjurk trouwen? En waarom mogen kinderen wel in een witte doopjurk gedoopt worden?
Geen reacties
22-02-2016
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering