Heilige vader

Ds. W. van Weelden / Geen reacties

08-11-2010, 11:00

Vraag

De paus noemt zich of wordt de “heilige vader” genoemd. Maar ik lees de volgende tekst in de Bijbel, Joh. 17:11: “Ik ben al niet meer in de wereld, ik ga naar u toe, maar zij blijven wel in de wereld. Heilige Vader, bewaar hen door uw naam, de naam die u ook aan mij gegeven hebt, zodat zij één zijn zoals wij één zijn.” Volgens mijn interpertatie van deze tekst wordt met de “Heilige Vader” niet een of andere titel voor de rooms-katholieke paus bedoeld. Is dit nu niet in strijd met het gebod dat God ons oplegde, waar duidelijk in opgenomen is: "Gij zult den Naam des HEEREN, uws Gods, niet ijdellijk gebruiken; want de HEERE zal niet onschuldig houden dengene, die Zijn Naam ijdellijk gebruikt." Dit is in mijn ogen een vorm van Godslastering en de paus maakt zich hier schuldig aan. Dat is een zware zonde, of begrijp ik dit verkeerd?


Antwoord

Er is over de paus veel te zeggen. Wanneer Johannes 17:11 aangehaald wordt, is overduidelijk dat daar met Heilige Vader de God en Vader van onze Heere Jezus Christus bedoeld is. Het is een woord van de Heere Jezus zelf.

Is deze tekst bruikbaar om de benaming van de paus als heilige vader te begrijpen? En zo ja, wat zijn de consequenties. Deze koppeling lijk me niet juist. Bij alle aanspraken die het Rooms-katholicisme verbindt met de paus, vinden wij deze niet. De paus als papa, vader, heeft zijn bron in de apostolische successie.
 
Mocht iemand geïnteresseerd zijn in hoe Rome zichzelf in deze dingen verstaat, die verwijs ik naar de catechismus van de katholieke kerk. (2008, Gooi & Sticht, Kampen) Daar wordt naar de tekst Joh.17:11 verwezen bij de behandeling van het Hogepriesterlijk gebed en de uitleg van het Onze Vader. In hoe de RKK zichzelf verstaat is er dus geen verbinding zoals de vraagsteller suggereert.

Voor een goede en gedegen opvatting over het pausdom vanuit hervormde/gereformeerde  hoek verwijs ik met liefde naar de Institutie van Calvijn. De hedendaagse vertaling van dr. C. A. de Niet heeft een tekst- en zaakregister. Het lemma “paus” is daarin opgenomen. En in boek IV komt de paus regelmatig ter sprake. Neem en lees.

Ds. W. van Weelden

Dit artikel is beantwoord door

Ds. W. van Weelden

  • Geboortedatum:
    13-11-1956
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Oud-Alblas
  • Status:
    Actief
81 artikelen
Ds. W. van Weelden

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Beste meneer Van Dooijeweert, hartelijk dank voor uw antwoord op de vraag “Twijfel is vijand van geloof”. Door wat op Refoweb te zoeken ben ik uitgekomen bij de vraag “God leren kennen” van 04-12-20...
Geen reacties
08-11-2022
Ruim een jaar geleden verscheen in het RD het bericht dat de GGiN zouden gaan onderzoeken of een doop die door een vrouw uitgevoerd is, rechtsgeldig is. Is er inmiddels een conclusie uit het onderzoek...
Geen reacties
08-11-2022
Ik zit nu in mijn afstudeerjaar van mijn mbo en overweeg theologie op hbo-niveau te studeren. Ik heb daar een vraag over. Ik hoor over de verschillende opleidingen verschillende verhalen. Als ik alles...
1 reactie
08-11-2023
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering