Doop en Gods volk

Ds. H. Korving / Geen reacties

01-06-2010, 11:46

Vraag

Als je gedoopt bent, ben je onder het genadeverbond. Dat zegt het doopformulier. Kun je zeggen dat je dan ook tot Gods volk behoort, zoals alle Israëlieten tot Gods volk behoorden? Ik weet dat niet iedereen die gedoopt is ook wedergeboren is. Dat komt door het ongeloof (Hebreeën 4: 2). Kun je zeggen: zoals alle Israëlieten tot Gods uitverkoren volk behoorden, zo zijn wij dat nu ook door onze doop?

Een vervolgvraag is: Zoals vele beloften, beschreven in het Oude Testament (o.a. in Jesaja), gegeven waren aan Gods uitverkoren volk, zo gelden die beloften ook voor alle gedoopte mensen en kunnen die dus ook aan hen toegezegd worden? Door geloof zullen ze dan toegeëigend worden. Klopt dat?


Antwoord

Beste vraagsteller,

Je vraag gaat over de betekenis van het verbond. Terecht trekt je een parallel tussen het verbond in het OT met Israel en het verbond met ons en onze kinderen. Sterker nog, het is geen parallel, maar hetzelfde verbond, nu voortgezet. Hand. 3:39 is hierbij van grote betekenis. U komt de belofte toe = de belofte van de Heilige Geest = de belofte van het nieuwe verbond = de vervulling van het oude verbond.

U en uw kinderen: pleit ervoor dat net als in het Oude Testament ook de kinderen in het verbond begrepen zijn. Zie HC. Zondag 27 vr/a 74. De beloften van het genadeverbond worden van Gods kant welmenend toegezegd aan alle bondelingen. Door ongeloof gaan ook verbondskinderen verloren. In het verbond zijn is dus niet per definitie een garantie van het behoud. Noodzakelijk is en blijft de persoonlijke inwilliging van het verbond in de weg van het geloof en de bekering.

Ik ben het dus in de grond van de zaak met je zienswijze eens, al vind ik het woord uitverkoren volk in dit verband enigszins verwarrend; tenzij je het in algemene zin bedoeld: het bevoorrechte volk. Het behoort ook tot de verbondsbeloften dat God het geloof wil werken, dat nodig is om Zijn beloften te geloven. Omdat God de werkmeester van het geloof is (door Woord en Geest) krijgt Hij ook de eer van het geloof, en niet de mens (dat zou Arminiaans zijn).

Ik hoop je vraag zo voldoende te hebben beantwoord,

Met vriendelijke groet,
Ds. H. Korving

Lees meer artikelen over:

doopformulierverbond
Dit artikel is beantwoord door

Ds. H. Korving

  • Geboortedatum:
    01-12-1954
  • Kerkelijke gezindte:
    Christelijk Gereformeerd
  • Woon/standplaats:
    Urk
  • Status:
    Actief
194 artikelen
Ds. H. Korving

Bijzonderheden:

Ds. Korving ging in november 2021 met emeritaat.

Lees ook het artikel dat Refoweb met ds. Korving had n.a.v. zijn boek 'Taal en teken'.

En kijk/luister:

 

 

 

 


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Dank je wel Marijke Rots voor het antwoord op het onbegrip van mijn dochter.  Ik was al met het nog meer geven begonnen en m’n verwachtingen wat bij te stellen... en het werkt. Ze zei pas: Mam, ik hou...
Geen reacties
01-06-2009
Ik heb een vraag over het omgaan met onchristelijke vrienden. Ik heb erover gelezen wat jullie daarover gezegd hebben in 'Niet meer mee met atheïstische vrienden'. Maar dit gaat over onchristelijke vr...
2 reacties
01-06-2022
Beste ds. Vreugdenhil. In een preek had ik moeite met de woorden "buiten Christus is God een verterend vuur. Zonder deel aan Christus kunnen we niet tot God gaan." Het ging over een tekst uit Deutrono...
16 reacties
01-06-2012
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering