Pijnlijke cyclus

drs. P. C. Hildering / 2 reacties

26-05-2010, 14:25

Vraag

Aangezien ik me tijdens mijn menstruatie altijd ontzettend beroerd voelde (buikkrampen, flauwvallen, overgeven), ben ik ongeveer tien maanden geleden bij een gynaecoloog geweest. De periode daarvoor slikte ik de pil, maar tijdens de stopweken kwamen mijn klachten altijd in alle hevigheid terug. De gynaecoloog heeft mij destijds Provera voorgeschreven. Ik moest gedurende een half jaar drie keer per dag een tablet van 10 mg innemen. Na die zes maanden was het de bedoeling dat ik de tabletten zou gaan afbouwen. Afijn, meteen tijdens mijn eerste ontrekkingsbloeding waren de klachten terug. Het grootste nadeel is dat de klachten zich nu ook voordoen in het midden van mijn cyclus, dus zonder dat ik ongesteld ben. Mijn gynaecoloog zegt dat hij dit laatste vrij onwaarschijnlijk vindt en dat hij hiervoor ook geen verklaring heeft. Nu vroeg ik me af of dat inderdaad zo is en of het reeël is om naar een second opinion te vragen. Normaliter heb ik een heel hoge pijngrens, maar tijdens de menstruaties/ontrekkingsbloedingen lig ik een week hondsberoerd op de bank. Dit past toch niet bij de algemene ongemakken van een menstruatie? Bij voorbaat dank!


Antwoord

Het is duidelijk dat jouw klachten cyclus-gerelateerd zijn. In de cyclus zijn er dan twee momenten dat klachten kunnen optreden: in de menstruatie-week en halverwege tijdens de ovulatie. Als de specialist aangeeft dat hij/zij dat onwaarschijnlijk vindt, dan zou dat zijn reden moeten vinden in een duidelijke diagnose voor de klachten tijdens de menstruatie, anders dan alleen mensturatiepijn. Maar die is jou, aan de vraagstelling te zien, in ieder geval niet bekend en je geeft ook aan dat jouw specialist het niet zegt te weten.

De heftigheid van jouw klachten en de invloed die de klachten hebben op jouw dagelijks leven rechtvaardigen in mijn ogen zeker een tweede blik. In mijn eigen praktijk is het zo dat ik mijn kennis van de specialisten meeneem in de keuze waar en bij wie (een tweede blik heeft geen zin als je een specialist treft die alleen maar beaamt wat de eerste heeft gezegd/geschreven) en met een specifieke vraagstelling. Wellicht is het daarom verstandig het te overleggen met jouw huisarts.

Drs. P. C. Hildering

Lees meer artikelen over:

medischmenstruatie
Dit artikel is beantwoord door

drs. P. C. Hildering

  • Geboortedatum:
    24-04-1953
  • Kerkelijke gezindte:
    Christelijk Gereformeerd
  • Woon/standplaats:
    Urk
  • Status:
    Inactief
158 artikelen
drs. P. C. Hildering

Bijzonderheden:

Dokter Hildering is op 15 januari 2021 overleden.


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
2 reacties
Cloudsadmirer
27-05-2010 / 22:21
Ik vind dit toch wel een bizar verhaal. Nu is het zo dat de darmen in zekere zin geprikkeld kunnen worden als je menstrueerd of ovuleerd. Ook omdat je erbij overgeeft.... en je bent ook duizelig, ik ben geen arts natuurlijk, maar zou het kunnen dat je niet een ernstige vorm van Prikkelbare Darm Syndroom hebt?
Catherine
27-05-2010 / 22:36
Je hebt toch ook endometriose (endometrose) zoiets, dat het slijmvlies door de gehele buik kan zitten en zo meedoet tijdens de cyclus ?

Terug in de tijd

Als je als volwassene gedoopt wordt, moet je toch beloven om deel te nemen aan het Heilig Avondmaal? Mensen die als volwassene gedoopt zijn, zie ik dat niet doen. Kunt u me dat uitleggen?
Geen reacties
26-05-2014
Waarom wordt er in de kerk zo vaak gesproken over een rechtvaardigmaking? Naar mijn idee is dit een echt verkeerd begrip en voorstelling van zaken, tenzij Jezus niet onze volkomen Zaligmaker is. Is er...
Geen reacties
26-05-2006
Een half jaar geleden ben ik getrouwd. Aan de ene kant vind ik het heerlijk om getrouwd te zijn. Mijn eigen keuzes maken en mijn eigen huishouden 'runnen'. En natuurlijk altijd samen zijn met mijn lie...
11 reacties
26-05-2012
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering