Dordtse Leerregels

Ds. A. van Vuuren | Geen reacties | 22-04-2010| 09:10

Vraag

Waar komt de vreemde combinatie 'derde en vierde hoofdstuk' in de Dordtse Leerregels vandaan?


Antwoord

Zoals je weet hadden de remonstranten ten tijde van de Dordste Synode een remonstrantie opgesteld met vijf artikelen. Die bevatte naar de letter genomen niet vijf maar vier dwalingen, bijbels gezien.

Artikel III van de remonstrantie klinkt namelijk voluit gereformeerd. Daarin wordt beleden dat de mens het "zaligmakend" geloof niet van zichzelf heeft, maar dat het nodig is dat de mens door de Heilige Geest in Christus wordt wedergeboren en vernieuwd.

Maar dan blijkt uit artikel IV dat er een addertje (de Adder!) onder het gras van de woorden in III zit. Want als het gaat om de in III beleden genade wordt in IV van de remonstrantie gezegd dat die genade niet onwederstandelijk is. Let op dat woordje "niet". Daarin steekt Pelagius zijn hoofd om de hoek van de deur. Daaruit blijkt dat de remonstranten de mens met zijn vrije wil als de beslissende factor zien. Zo gaat er op listige wijze een streep door de bijbelse leer van de totale verdorvenheid van ons mensen en de radicaliteit van Gode genade in het zaligen van verloren zondaren. Maar omdat artikel III van de remonstrantie op zich (woordelijk) niet afwijkt van de gereformeerde leer hebben onze Dordtse vaderen in hun vijf artikelen (de Dordtse Leerregels)  tegen de remonstranten daar niet op gereageerd en tegen geageerd. De Dordtse Leeregels tellen daarom eigenlijk maar vier in plaats van vijf hoofdstukken. Er wordt maar op vier punten stellling genomen. Daarom zijn de hoofdstukken III en IV van de D.L. samengevoegd.

Heerlijk trouwens dat Gods genadewerk ten diepste niet door ons kan worden weerstaan. Anders zou er vanwege onze verdorven wil niemand zalig worden. Gode zij dank: Zijn genade overwint ons tegenstreven en tegenstribbelen en maakt ons gewillig. Ben jij ook al door die genade overwonnen en zo ingewonnen voor het leven uit Christus Jezus, de gekruisigde en Opgestane Heere? Dan zing je met de D.L. de lofzang op Gods genade!
 
Hartelijke groet,
Ds. A.van Vuuren

Lees meer artikelen over:

Dordtse leerregels
Dit artikel is beantwoord door

Ds. A. van Vuuren

  • Geboortedatum:
    02-11-1948
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Capelle a/d IJssel
  • Status:
    Actief
136 artikelen
Ds. A. van Vuuren

Bijzonderheden:

Emeritus-predikant


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

Opstanding van Jezus

Ik heb een aantal vragen over de opstanding van Jezus. Deze geschiedenis wordt in Mattheüs 28, Markus 16, Lukas 24 en Johannes 20 behoorlijk anders (en voor mijn gevoel tegenstrijdig) beschreven. Vall...
Geen reacties
22-04-2019

Invulling tweede christelijke feestdag

Kan een Ger. Gem-dominee iets zeggen over het verschil? Ik bedoel hiermee het volgende: Nu het Tweede Paasdag is, zijn er mensen die thuis blijven zitten omdat ze zeggen dat het als het ware een zonda...
Geen reacties
22-04-2006

Verwijzingen naar Heidelbergse Catechismus

Waarom halen dominees nou nog zoveel uit de Heidelbergse Catechismus? Zelfs de preken gaan er met regelmaat over. Ook antwoorden op vragen van mensen hier in de vragenrubriek. Wij moeten toch van Hem ...
Geen reacties
22-04-2016
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering