Huidaandoening keratosis pilaris

drs. A. Meijer / Geen reacties

03-03-2010, 13:00

Vraag

Kunt u iets vertellen over keratosis pilaris? Zelf heb ik deze huidaandoening, maar het lijkt de laatste tijd veel erger te worden. Wat kan ik hier tegen doen? Welke middelen kunnen goed helpen? En kan het ook zijn dat het in de winter erger is als in de zomer?


Antwoord

Beste vragensteller,

Je stelt meerdere vragen, ik zal ze in de gestelde volgorde proberen te beantwoorden.

Waarschijnlijk weet je al het een en ander van keratosis pilaris af, je kent immers de latijnse benaming van deze veel voorkomende huidaandoening. Wie heeft overigens de diagnose bij jou gesteld?

Keratosis pilaris (ook wel anservel genoemd) is een onschuldige veel voorkomende huidaandoening die onstaat door een verstoorde uitrijping van de hoorncellen. Er ontstaan bij de haarzakjes ruwe bultjes meestal ter plaatse van de strekzijde van de bovenarmen maar het kan bijvoorbeeld ook op de met heupen, dijen, benen, handen of zelfs het gezicht zitten. Genezing wordt doorgaans niet gezien.

Het kan in de loop van de tijd stabiel blijven maar ook verergeren. Zoals ik schreef is genezing niet mogelijk maar je kunt wel verzachtende hoornoplossende huidcremes gebruiken zoals ureum en salicylzuur. Deze cremes kunnen door jouw huisarts worden voorgeschreven. In andere landen wordt soms een ontstekingsremmende creme voorgeschreven.

Er is beschreven dat zonlicht een positieve invloed op de huidaandoening kan hebben, dat kan verklaren waarom jij in de zomer minder last hebt.

Vriendelijke groet,

A. Meijer

Lees meer artikelen over:

huidmedisch
Dit artikel is beantwoord door

drs. A. Meijer

  • Geboortedatum:
    14-12-1978
  • Kerkelijke gezindte:
    Christelijk Gereformeerd
  • Woon/standplaats:
    Ouderkerk aan de Amstel
  • Status:
    Actief
282 artikelen
drs. A. Meijer

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Na een beroepsopleiding te hebben voltooid, ben ik verder gaan studeren. De eerste jaren verliepen nagenoeg probleemloos. Ondanks dat ik er veel bij werkte in een hbo-functie, mocht ik alle (op één na...
Geen reacties
03-03-2009
Aan iemand van de Gereformeerde Gemeente. Als meisje van een jaar of 8 las ik vol interesse het boek over David Livingstone, “Op zoek naar de bronnen van de Nijl”. Ik was erg onder de indruk van het z...
1 reactie
03-03-2020
Een vraag m.b.t. Ezechiël 33, eerste deel, in het bijzonder vers 8. Het gaat over een “trouwe wachter.” Is dit van toepassing op alle gelovigen? Of moeten we dit lezen m.b.t. het ambt van bijvoorbeeld...
1 reactie
03-03-2017
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering