Huidaandoening keratosis pilaris

drs. A. Meijer / geen reacties

03-03-2010, 13:00

Vraag

Kunt u iets vertellen over keratosis pilaris? Zelf heb ik deze huidaandoening, maar het lijkt de laatste tijd veel erger te worden. Wat kan ik hier tegen doen? Welke middelen kunnen goed helpen? En kan het ook zijn dat het in de winter erger is als in de zomer?

Antwoord

Beste vragensteller,

Je stelt meerdere vragen, ik zal ze in de gestelde volgorde proberen te beantwoorden.

Waarschijnlijk weet je al het een en ander van keratosis pilaris af, je kent immers de latijnse benaming van deze veel voorkomende huidaandoening. Wie heeft overigens de diagnose bij jou gesteld?

Keratosis pilaris (ook wel anservel genoemd) is een onschuldige veel voorkomende huidaandoening die onstaat door een verstoorde uitrijping van de hoorncellen. Er ontstaan bij de haarzakjes ruwe bultjes meestal ter plaatse van de strekzijde van de bovenarmen maar het kan bijvoorbeeld ook op de met heupen, dijen, benen, handen of zelfs het gezicht zitten. Genezing wordt doorgaans niet gezien.

Het kan in de loop van de tijd stabiel blijven maar ook verergeren. Zoals ik schreef is genezing niet mogelijk maar je kunt wel verzachtende hoornoplossende huidcremes gebruiken zoals ureum en salicylzuur. Deze cremes kunnen door jouw huisarts worden voorgeschreven. In andere landen wordt soms een ontstekingsremmende creme voorgeschreven.

Er is beschreven dat zonlicht een positieve invloed op de huidaandoening kan hebben, dat kan verklaren waarom jij in de zomer minder last hebt.

Vriendelijke groet,

A. Meijer

drs. A. Meijer

drs. A. Meijer

 • Geboortedatum:
  14-12-1978
 • Kerkelijke gezindte:
  Christelijk Gereformeerd
 • Woon/standplaats:
  Ouderkerk aan de Amstel
 • Status:
  Actief

Tags in dit artikel:

huidmedisch
geen reacties

Terug in de tijd

Mijn man heeft als gevolg van een hormoonstoornis ook een erectiestoornis. We hebben onder andere hierdoor geen gemeensc...
2 reacties
04-03-2017
Ik las het antwoord op de vraag of je een relatie aan kunt gaan als je autisme en adhd hebt. Mijn vraag is eigenlijk omg...
4 reacties
03-03-2012
Geachte dominee Pieters. Via Refoweb gaf u op deze vraag een kort antwoord. Kunt u mij hier ook Bijbelteksten geven waar...
geen reacties
03-03-2014
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering