Zelfmoord in de bijbel

Ds. J.L. Schreuders / Geen reacties

24-08-2003, 00:00

Vraag

Ik ben op zoek naar stukken in de bijbel die slaan op zelfmoord. Ik dacht dat er in de wetten iets over zou staan, maar ik kan niets vinden.


Antwoord

Gedeelten die rechtstreeks over zelfmoord gaan zijn er niet. Ook niet in de wetten van Mozes. Dat klopt dus. Wel zijn er naast het ene geval van zelfdoding in het Nieuwe Testament (Judas) zeker vier gevallen in het Oude Testament te vinden, die alle genoeg zeggen: Abimelech (Richteren 9), Saul en zijn wapendrager (1 Samuel 31), Achitofel (2 Samuel 17) en Zimri (1 Koningen 16).

Sommigen voegen daar Simson als vijfde geval aan toe. Mijns inziens ten onrechte, want Simson is zeker een geval apart. Zijn sterven was geen zelfmoord, maar een richtersdaad. De andere genoemde gevallen zijn stuk voor stuk tekenen aan de wand. Ze zijn een bezegeling van een leven buiten God.

Verder zijn er tal van afgeleide motieven uit Gods Woord (zoals het zesde gebod) die duidelijk maken dat God de Gever en Heere van het leven is, ook dat van onszelf en dat wij daar geen beschikking over hebben. Paulus en Silas weten dan ook (gelukkig) de gevangenbewaarder te Filippi (Handelingen 16) een betere weg te wijzen dan zich zelf om te brengen.

Ik hoop dat je nu genoeg plaatsen hebt om iets over dit onderwerp te vinden.

Ds. J. L. Schreuders

Tags in dit artikel:

Simsonsuicide
Dit artikel is beantwoord door

Ds. J.L. Schreuders

  • Geboortedatum:
    24-08-1957
  • Kerkelijke gezindte:
    Hersteld Hervormd
  • Woon/standplaats:
    Boven-Hardinxveld
  • Status:
    Actief
174 artikelen
Ds. J.L. Schreuders

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Met de spraakverwarring heeft God ons verschillende talen gegeven als straf. Is het dan wel de bedoeling dat wij met z’n allen andere talen leren?
Geen reacties
24-08-2017
Geachte ds. G. A. van den Brink. In een artikel in Daniel van ds. A. Verschuure staat dat de doop enkel een voorrecht is, maar geen pleitgrond. Is dit wel een bijbelse visie op de doop? Ook in dit art...
Geen reacties
24-08-2023
Wij zijn een jong huishouden (eind twintig) met twee kinderen, een baby en een peuter. Zij zijn bij een gastouder en deze geeft aan te merken dat onze peuter situaties probeert te controleren. Hij wil...
3 reacties
24-08-2021
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering