Wie gelooft, weet dat hij gelooft

Ds. G.A. van den Brink / Geen reacties

24-08-2022, 16:54

Vraag

Beste ds. Van den Brink. Ik kijk reikhalzend uit naar de video van Geloofstoerusting die u aankondigt. Ik las ook ergens dat u een video gaat maken over de verschillende verbondsvisies; ik ben erg benieuwd. Toch wil ik nog even terugkomen op mijn vraag. De hoofdvraag die ik probeerde te stellen ging niet over tobbers en kleingelovigen, maar ging over de Timotheüsbekering. De Timotheüsbekering gaat geleidelijk, dus zou je zeggen dat je in het begin nog niet bewust ben van je geloof. Maar u zegt dat het geloof bewust is. Krijg je dan niet een Paulusbekering?


Antwoord

Beste vragensteller,

Wat is een Paulusbekering? De bekering van Paulus was meteen zijn roeping tot apostel. We moeten zijn ervaringen dus beslist niet als norm stellen, want niemand van ons wordt geroepen om apostel te zijn.

Met alle verschillen tussen Paulus en Timotheüs en Nicodemus en Petrus en Thomas, wat zij geloofden was gelijk. Zij geloofden dat Jezus de Christus is, hun Heere en hun God (Joh. 6:69; 20:28). En als wij geloven, geloven wij hetzelfde. Alle tekenen van de Zaligmaker zijn ons vermeld “opdat ook u gelooft dat Jezus is de Christus en opdat u door te geloven, het leven hebt in Zijn naam” (Joh. 20:31). 

Als God het geloof geeft, bewerkstelligt Hij niet alleen dat wij willen geloven, maar ook dat wij metterdaad geloven (Dordtse Leerregels III/IV.14). De vraag wordt dan of iemand metterdaad in Christus kan geloven en op Hem kan vertrouwen, zonder dat te weten. Ik ben ervan overtuigd dat dit niet kan. Niet omdat ik de lat zo hoog leg, maar omdat onbewust te geloven een onmogelijkheid is. Kunnen wij Christus aannemen (Joh. 1:12) zonder dat te weten? Kunnen wij tot Hem komen zonder het te weten (Joh. 6:37)? Kunnen wij Zijn naam aanroepen zonder het te weten (Hand. 2:21; Rom. 10:13)? Geloven met het hart en belijden met de mond gaan samen (Rom. 10:9-10); geen van beide kan onbewust gebeuren. De vader van de zieke jongen riep uit: “Ik geloof, kom mijn ongelovigheid te hulp!” (Markus 9:24). Kan iemand dat uitroepen zonder dat hij weet dat hij gelooft? Jezus stelde de vraag aan Martha: “Gelooft u dat?” (Joh. 11:26). Als Martha zou kunnen geloven zonder zelf te weten dat zij geloofde, was de vraag van Christus zinloos geweest.

Kortom, wie gelooft, weet dat hij gelooft (2 Tim. 1:12). Als je dit inziet, valt veel op zijn plaats. En dan besef je ook wat jouw opdracht is, indien je nog niet gelovig bent: “Geloof in de Heere Jezus Christus en je zult zalig worden” (Hand. 16:31).

Met hartelijke groet,
Ds. G. A. van den Brink

Lees ook de vervolgvraag: 'Moment van allereerste geloof'

Tags in dit artikel:

geloven
Dit artikel is beantwoord door

Ds. G.A. van den Brink

  • Geboortedatum:
    05-01-1974
  • Kerkelijke gezindte:
    Hersteld Hervormd
  • Woon/standplaats:
    Apeldoorn
  • Status:
    Actief
242 artikelen
Ds. G.A. van den Brink

Bijzonderheden:

Emeritus-predikant. Sinds september 2020 als wetenschappelijk medewerker verbonden aan de TUA.

Bekijk ook:

 

 

 

 

 

 


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Ik krijg gedachten die ik niet wil, vooral 's morgens. Ik las laatst bij een Bijbelstudie over Romeinen dat de schrijver er ook last van had en tot de Heere God riep: “Heere ben ik dat?” Niet stelen, ...
1 reactie
24-08-2020
Wij zijn katholiek. Waarom moet ik iedere avond voor het slapen gaan op m’n knieën om de vier oefeningen te bidden?
3 reacties
24-08-2021
Aan ds. Brugge. In uw antwoord op de vraag over de boeken van Erskines staat dat er geen enkele voorwaarde is om tot Christus te gaan. Ik moet gered worden en het is een groot wonder als God dat wil d...
20 reacties
24-08-2010
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering