Sprake van vreemdgaan

Ds. J.L. Schreuders / geen reacties

03-01-2004, 00:00

Vraag

Wat is precies vreemdgaan en wanneer is daar sprake van? Waar liggen de grenzen? Is bijvoorbeeld een andere vrouw 'mooi en knap' vinden al vreemd gaan?

Antwoord

Vreemdgaan is uiteraard dat iemand, die trouw in het huwelijk beloofd heeft, deze trouw schendt door omgang met een ander. Mij dunkt dat de grenzen liggen bij alles wat seksueel geladen is. Een andere vrouw "mooi of knap" vinden hoeft zeker niet altijd seksueel geladen te zijn. Je kunt het vinden zonder te begeren. Zodra het "begeren" wordt, is de aanwezigheid van overspel daar (Mattheüs 5 : 28).

Aanzien om te begeren is al zonde, zelfs al geef je aan de begeert niet met daden toe. Wij hebben tegen zo'n begeerte te strijden. Niet alleen in die zin, dat je ervoor waken moet begeerten niet ten uitvoer te leggen (op zich al heel wat, want begeerten leiden gemakkelijker tot daden dan wij denken) maar ook tegen de begeerte zelf, opdat die uit ons hart zal worden uitgebannen. De wortel van de zonde mag niet blijven zitten. Zaak van gebed en omgang met Christus!

Ds. J. L. Schreuders

Ds. J.L. Schreuders

Ds. J.L. Schreuders

 • Geboortedatum:
  24-08-1957
 • Kerkelijke gezindte:
  Hersteld Hervormd
 • Woon/standplaats:
  Urk
 • Status:
  Actief
geen reacties

Terug in de tijd

Geloof zonder werken is een dood geloof. Wat is een geloof zonder openbaring? Wat is eigenlijk de doop in de Heilige ...
geen reacties
04-01-2019
Mijn man is autistisch en is erg fel als het gaat om pc-gebruik. Het moet allemaal gaan zo als hij het wil. Hij wil wel ...
geen reacties
03-01-2014
Wat is het verschil tussen Gereformeerde Kerk (GK) en de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKv)?
geen reacties
04-01-2019
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering