Het doopformulier

Ds. R. W. van Mourik / 1 reactie

26-10-2009, 14:00

Vraag

Het doopformulier is door mensen gemaakt. Ik kan het allemaal niet zo helder terugvinden in de Bijbel. Maar je kan toch niet pleiten op iets dat door mensen is gemaakt?

Antwoord

Je kunt natuurlijk nooit pleiten op het Doopformulier. Dat is inderdaad door mensen gemaakt. Het is echter wel een formulier wat heel bijbels is. In dat formulier worden verschillende passages en teksten uit de Bijbel genoemd die verwijzen naar de beloften van God die horen bij Zijn Verbond. Daar mag op gepleit worden. En die beloften zijn betekend en verzegeld door het sacrament van de Heilige Doop.

Nu is het in onze tijd een veel voorkomende vraag of je wel uit mag gaan van de kinderdoop. Daar gaat het Doopformulier immers heel nadrukkelijk van uit. Wellicht dat je dat niet zo helder kunt terugvinden in de Bijbel. Nu zou daar heel wat over gezegd kunnen worden, maar het neemt niet weg dat er op grond van de doop, of die nu als kind of als volwassene is ondergaan, een pleidooi mag worden gedaan op de beloften van God. Het water wijst immers heen naar Hem in Wie alle beloften van God ja en amen zijn. Laat dat maar troost geven in je leven. Dan pleit je niet op iets wat door mensen is gemaakt, maar wat ons door God geschonken wordt. Met mensen val je om, maar met de Heere en Zijn beloften nooit.

Ds. R. W. van Mourik, Elburg

Ds. R. W. van Mourik

Ds. R. W. van Mourik

 • Geboortedatum:
  07-02-1958
 • Kerkelijke gezindte:
  PKN (Hervormd)
 • Woon/standplaats:
  Alblasserdam
 • Status:
  Actief

Tags in dit artikel:

doopformulier
1 reactie
Antoinette
28-10-2009 / 19:13
@ vraagsteller jou vraag is heel herkenbaar voor mij.
Ik heb een paar jaar geleden ook met deze vraag gezeten.
Door de bijbel te bestuderen en het doopformulier ernaast te leggen is het voor mij duidelijk geworden.
Ik wil als je zou willen hier wel met je over doorpraten.
Je kunt me mailen.
toontjevos@hotmail.com

Terug in de tijd

Is er in de eeuwigheid sprake van tijd?
geen reacties
26-10-2007
Ik denk wel eens: Stel dat er iemand met een pistool de kerk of de school binnenkomt en zou zeggen: Geloof je in God? Ik...
geen reacties
26-10-2006
Ik ben 22 jaar en heb homofiele gevoelens. Nu is het zo dat ik erg verliefd ben op een jongen uit onze vriendengroep. Di...
geen reacties
26-10-2007
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering