Trouwen in de Gereformeerde Gemeente

Ds. A.A. Brugge / geen reacties

11-07-2009, 12:07

Vraag

Ik heb een vraag die wil wil stellen aan ds. A. A. Brugge. Ds. Brugge, mijn vriendin en ik willen binnenkort gaan trouwen in de Ger. Gem. De gemeente waar mijn vriendin bij behoort is momenteel vacant. Wij willen graag door u getrouwd worden, maar is dit mogelijk? Kan hier een uitzondering op gemaakt worden dat dit dan niet door de consulent gebeurt? Alvast bedankt voor het beantwoorden van deze vraag!

Antwoord

Beste vrienden,

Een huwelijksdag is een heel verblijdende. En wat is beter dan, na het burgerlijk huwelijk, als eerste de gang naar de kerk te maken. Om een zegen af te smeken van de Heere. Het gaat immers om Hem en Zijn Woord en dienst.

Het is binnen de Gereformeerde Gemeente een ongeschreven wet, een vaststaande gewoonte, dat de predikant van de plaats waar de bruid vandaan komt, het huwelijk bevestigt. Als die gemeente vacant is, is het voor de hand liggend dat de consulent van die gemeente wordt gevraagd. Het komt ook wel voor, dat de predikant van de plaats waar de bruidegom vandaan komt, het huwelijk bevestigt.

Verder leidt alleen een predikant van elders een huwelijksdienst als er familieverhoudingen zijn (een oom van bruid of bruidegom; of de vader van bruid of bruidegom).

Als jullie een predikant willen verzoeken met wie een bijzondere band is, mag die vraag aan de kerkenraad in alle eerlijkheid en openheid worden gesteld. De ouderlingen en diaken van de vacante gemeente zullen dan luisteren naar jullie beweegredenen. De uiteindelijke beslissing berust echter bij hen.

Van harte de Heere en Diens genade bevolen! Een goede voorbereidingstijd toegewenst.

Ds. A. A. Brugge

Ds. A.A. Brugge

Ds. A.A. Brugge

 • Geboortedatum:
  18-01-1966
 • Kerkelijke gezindte:
  Gereformeerde Gemeenten
 • Woon/standplaats:
  Ede
 • Status:
  Inactief
geen reacties

Terug in de tijd

Wat is de Bijbelse lijn wat betreft vrouwelijke ouderlingen en diakenen in de kerk?
6 reacties
11-07-2012
Aan evangelist Van Dooijeweert. Ik ben nog maar een ‘broekie’ in het kerkelijk leven, 28 jaar. Ik snap er af toe helemaa...
6 reacties
11-07-2014
Wij zijn kort geleden ouders geworden en geven onze baby borstvoeding. Nu moeten wij de baby vitamine K en D geven in dr...
14 reacties
12-07-2019
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering